Гърция поиска 30% орязване на дълга (ОБЗОР)

Гърция поиска 30% орязване на дълга (ОБЗОР) | StandartNews.com

Европейският фонд за финансова стабилност официално обяви страната във фалит

Международният валутен фонд (МВФ) признава, че 30% от гръцкия дълг трябва да бъде отписан. Това съобщи в телевизионно обръщение към народа днес гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Той се позова на доклада за жизнеспособността на гръцкия дълг на МВФ, казвайки, че документът оправдава позицията на Атина. "Това мнение МВФ никога не е представял на кредитори на гръцкото правителство", каза Ципрас. "Това оправдава позицията на правителството, тъй като потвърждава, че дългът не е жизнеспособен и има само един начин да се направи устойчив - "подстригване" в размер на 30% и 20 години гратисен период, освободен от плащане", добави премиерът. Онзи ден МВФ публикува свой доклад с анализ на финансовите задължения на Гърция. В него се стига до заключението, че дори при структурни реформи страната няма да може да обслужва дълга си, ако не бъде отписана част от него. МВФ обяви, че Атина се нуждае от 52 млрд. евро нов заем в следващите три години.

Ципрас също така призова населението към сплотеност по време на референдума в неделя. "При отварянето на избирателните секции ние всички трябва да действаме отговорно и да зачитаме противоположните мнения, за да посрещнем нашето общо бъдеще", каза Ципрас. "В понеделник няма да има нищо, което може да ни раздели", добави премиерът и отново призова хората да кажат "не" на "ултиматумите, изнудването, страха и разкола. "Призовавам ви да вземете решение за гордо оставане на Гърция в обединена Европа", каза още той. По-рано Ципрас обяви, че Атина ще сключи сделка с кредиторите до две денонощия след референдума на 5 юли независимо от отговора на хората в неделя. Мнението му бе подкрепено от финансовия министър Яник Варуфакис.

В същото време Гърция официално беше обявена във фалит от Европейския фонд за финансова стабилност, но това няма да има непосредствени последици. Шефът на ЕФФС Клаус Реглинг заяви, че фондът, който е най-големият кредитор на Гърция, решил да не изисква незабавно погасяване на дълга от страна на Атина, но и няма да се откаже от правото си на действие. ЕФФС, който подпомага страните от еврозоната, когато изпаднат в затруднение, управлява дълга, дължим от Гърция на правителствата от еврозоната, и държи около 160 млрд. долара от гръцките заеми.

Шулц очаква експертно правителство

Председателят на Европарламента Мартин Шулц обяви, че доверието му към гръцкото правителство е достигнало "абсолютното дъно" и се надява то да подаде оставка след референдума в неделя. "Ще са нужни нови избори, ако гръцкият народ одобри реформената програма на кредиторите, което значи оставане в еврозоната, а Ципрас трябва да подаде оставка", добави Щулц. Според него, "ако това правителство постигне разумно споразумение с кредиторите, времето на СИРИЗА свършва, а гърците ще имат нов шанс". Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пък бил бесен от поведението на Ципрас, като го обвини в разиграване на цирк, разхищение на енергия и време. "Цирк, катастрофа, безумие, идеология", казал Юнкер по адрес на гръцкия премиер на закрито заседание на парламентарната група на Европейската народна партия.

Банките останаха само с E1 млрд.

В гръцката банкова система е останал "ликвиден буфер" от само 1 млрд. евро и тези средства стигат само за ден, съобщи председателят на банковата асоциация на страната. "Ликвидността е осигурена до понделник, след това всичко зависи от решението на ЕЦБ", каза Лука Кацели пред журналисти. Размерът на блокираните в банковата система депозити е около 130 млрд. евро, но нищожна част от тях са налични кеш. Бордът на ЕЦБ ще заседава в понеделник, за да реши (според резултата от референдума) дали да продължи замразения на 89 млрд. евро фонд на гръцката централна банка за аварийна ликвидност.

"Гардиън": Елитът на Европа иска преврат

Германия и други европейски държави изобщо не искат компромис за това дали Гърция ще си плаща задълженията към кредиторите. Те не искат правителството на Ципрас да падне на колене, а да сменят целия режим на управление в страната. Това пише журналистът от в. "Гардиън" Саймс Милън. Той допълва, че световното задкулусие не смята да пипа само военното управление на страната. Милитъри курсът на Атина отдавна е решен не от Вашингтон, а от Берлин и Брюксел.

"Цялата тази история в последните месеци около СИРИЗА и дълга е просто с една цел - да се внуши на хората, че Ципрас и неговото правителство не стават за нищо. Световните сили просто влизат с шут в страната на принципа разделяй и владей", пише журнаистът. И обяснява, че разтакаването с МВФ и Еврокомисията целят едно - да се стигне до предсторочни избори в страната и да се смени кабинетът на СИРИЗА с такъв, който ще е доста по-послушен. Отговорните фактори от ЕС твърдят, че ще работят за интересите на гражданите на Португалия и Ирландия, които също като Гърция страдат от програми за финансови санкции. Според "Гардиън" обаче в Брюксел треперят най-вече, че хората от тези две страни може да скочат срещу режима на ограничения и дългове, подобен на този в Атина. "Точно поради тези причини Меркел и глупаците от ЕЦБ искаха Гърция да си направи самонадеяно демократично правителство, което да скочи срещу икономиите. И така само да си сложи примката на шията", завършва коментара си вестникът.

Ценните книжа поевтиняха с $300 млрд.

С $300 млрд. е намаляла стойността на ценните книжа, котирани на световните борси, заради новата ескалация на гръцката криза в последно време. Общата пазарна стойност на 100-те най-скъпи акционерни компании в света се е понижила от $16,6 трилиона до $16,3 трилиона от 19 до 30 юни. Това сочат данните на консултантската компания "Ърнст енд Янг" (Ernst & Young). Особено тежко са засегнати петте германски концерна в тази група - "Байер" (Bayer), "Фолксваген" (Volkswagen), "Даймлер" (Daimler), "Сименс" (Siemens) и "САП" (SAP), чиято пазарна капитализация е спаднала с общо $22 млрд. или 4%.

Магистралите стават безплатни през уикенда

През уикенда в Гърция няма да се плаща такса за пътуване по магистралите, за да се улесни участието на избирателите в референдума. Това съобщи транспортният министър Христос Спиртис, цитиран от ekathimerini.com. По думите му извънредната мярка е взета след разговори с операторите на магистралите. Освен това до понеделник билетите за националните железници (OSE) ще са с 50% по-евтини. С 25% поевтиняват билетите за междуградския транспорт KTEL.
Хлебопекарна в Атина пък от днес раздава безплатен хяб на пенсионери, безработни и многодетни семейства, които покажат документи, потвърждаващи социалния им статус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай