Гърция под финансов натиск да признае Косово

Евклид Цакалотос

Гърция под финансов натиск да признае Косово | StandartNews.com

Споразумението между Гърция и международните ѝ кредитори за третата програма за финансова помощ е включвала не само финансово-икономически клаузи, но и такива от политическо естество. Едно от условията, поставени пред Гърция е било да признае Косово като суверенна държава, предаде Регнум, цитиран от агенция "Фокус".

„Заради уязвимата финансова ситуация, в която се намира, Гърция е принудена да играе по нотите на западните финансисти", писаха някои сръбски медии. „Трябва чудо, за да няма признание на Косово от гръцка страна в следващите месеци, максимално година", пишат още те.

Публикациите бяха коментирана от официалните власти в Сърбия. „Говорих с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и той потвърди, че позицията на страната му няма да се измени: Косово и Метохия трябва да останат част от Сърбия", съобщи сръбският министърът на труда Александър Вулин.

Гърция е една от петте страни н ЕС (Испания, Кипър, Румъния и Словакия), които отказват да признаят Косово за независима държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай