Гърция къса с Тройката (ОБЗОР)

Срещата на Варуфакис (вдясно) завърши без ръкуване с Дейселблум

Гърция къса с Тройката (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ангела Меркел твърдо против опрощаване на дългове на комшиите

Новото гръцко правителство на "Сириза" отряза Тройката международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) и отказа да си сътрудничи с тях, отхвърляйки дори поредния транш помощ от 7 млрд. евро. В същото време германският канцлер Ангела Меркел твърдо заяви, че не вижда възможност за по-нататъшно отписване на задължения на задлъжнялата страна.

Конфронтацията с Тройката стана очевидна в петък, когато новият финансов министър Янис Варуфакис се срещна с шефа на Еврогрупата Йерун Дейселблум в Атина. "Ние отказваме да работим с тристранната комисия, която дори не е призната от ЕП", посочи Варуфакис. Той нарече Тройката "прогнила комисия", с която Атина не иска да предоговаря условията на спасителния план за Гърция. За сметка на това Варуфакис смята да преговаря с лидерите на страните от еврозоната за опрощаване на по-голямата част от дълга на Гърция. Дайселблум от своя страна настоява новият гръцки кабинет да изпълнява ангажиментите си. Срещата му с Варуфакис приключи в напрегната атмосфера. Телевизионният канал Mega съобщи, че след това при изключени микрофони между двамата е протекъл диалог, необичаен за тона на дипломатическите взаимоотношения. "Току-що убихте тройката", е заявил Дайселблум.

Варуфакис е отговорил с кратко възклицание: "Уау!" След това Дайселблум бързо е напуснал залата, без да изчака гръцкия финансов министър и да се ръкува с него. Преди началото на срещата пък гръцкият министър заяви, че Гърция не желае транша от 7 млрд. евро, който остава от текущата програма за подкрепа. Днес се очаква срещата на гръцкия министър с френския му колега в Париж, която беше изтеглена по-рано. В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не вижда възможност за по-нататъшно отписване на задълженията на Гърция. "Частните кредитори отказаха да направят това, а банките и без това вече опростиха няколко милиарда на Гърция. Не виждам възможност за по-нататъшно отписване на дългове", заяви Меркел пред "Хамбургер абендблат". Тя напомни, че едно от условията за новия пакет на финансова помощ за Атина е извършването на реформи в страната.

"Европа ще продължи да проявява солидарност с Гърция и други страни, засегнати сериозно от кризата, ако тези страни се стараят да прилагат реформите и да спестяват", подчерта Меркел.

"Ние, Германия и другите европейски партньори ще изчакаме и ще видим каква програма ще ни предложи новото гръцко правителство", добави тя. Заради натоварена програма гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с Меркел, когато "му дойде времето", заяви днес представител на гръцкото правителство.

Атина сложи край на приватизацията

Новото гръцко правителство обяви край на приватизацията. Закрива се и Фондът за управление на гръцкото държавно имущество, предаде ТАСС. Решението бе обявено от Надя Валавани, която е първият заместник на министъра на финансите. То е част от предизборните обещания на "Сириза" и коалиционният й партньор Независими гърци. Вече е поискана оставката на ръководството на фонда. Още преди изборите от партията Независими гърци се обявиха за ликвидацията на приватизационния фонд. "Ние сме против приватизационния фонд да бъде посредник на разпродажбата на националното богатство", казва Гавриил Аврамидис, депутат от Независими гърци. Той посочва, че партията му иска одит на държавния дълг и проверка на договорите, довели до разпродажба на гръцкото държавно имущество. Ако бъдат открити нарушения, сделките ще бъдат анулирани, казва още Аврамидис.

Турция вдигна изтребители заради Панос Каменос

Новият гръцки министър на отбраната националистът Панос Каменос предизвика вдигане по тревога на турски изтребители, след като прелетя на борда на хеликоптер над необитаем остров близо до турския бряг, заради който Турция и Гърция бяха на ръба на война през 1996 г., предаде Ройтерс. Вертолетът отишъл до остров Имия, за да бъдат спуснати венци в памет на трима гръцки военнослужещи, загинали в района при катастрофа на хеликоптер преди 19 години, посочва гръцкото министерство на отбраната. В отговор обаче турски изтребители са навлезли в гръцкото въздушно пространство и са били прехванати от гръцки военни самолети.

Испанците излязоха на Марш за промяна

Насърчена от победата на "Сириза" на парламентарните избори, испанската партия "Подемос" организира вчера голяма демонстрация в Мадрид. В Марша за промяна се включиха хиляди испанци и симпатизанти на "Подемос", която ще участва в областните избори. В края на годината в страната са насрочени парламентарни избори, които лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас, 36-годишен бивш преподавател по политически науки, иска да спечели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай