Гърция готова да съди Европа

Гърция готова да съди Европа | StandartNews.com

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис  обяви, че в случай на нужда страната му може да предприеме юридически стъпки при излизане от еврозоната, пише британският вестник The Daily Telegraph.

"Гръцкото правителство ще се възползва от всички свои права", каза той.

„Правителството в Атина ще се консултира със специалисти и със сигурност ще обмисли да вкара иск в Европейския съд".

Договорите на ЕС не предвиждат никаква правна легална възможност за излизане от еврозоната и ние отказваме да го приемем. Членството ни в еврозоната не подлежи на преговори", коментира Варуфакис спекулациите около евентуален Grexit. Никога досега страна от еврозоната не е била изхвърляна от валутния съюз, припомня още той.

От своя страна членът на Борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре също вече не изключва излизане на страната от валутния съюз. Това нещо било възможно, макар и не онова, което желаела ЕЦБ, заяви Кьоре в интервю. Това представлява досега най-еднозначното признание на водещ представител на централната банка за това, че Grexit всъщност е възможен.

Кризата в Гърция ескалира в последните часове, като местните банки ще останат затворени до 6 юли – денят след референдума за спасителната програма, предложена от Европа. За решението за затваряне на банките в Гърция съобщи председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис още в неделя вечер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай