Гърците размишляват ден преди предсрочния вот

Гърците размишляват ден преди предсрочния вот | StandartNews.com

Атина. Гърците днес размишляват ден преди насрочените за 25 януари предсрочни парламентарни избори. Не се агитира в полза на една или друга партия, не се обсъждат приоритетите на главните политически сили, не се публикуват прогнози за изхода от вота.

Коалицията на радикалната левица в Гърция (СИРИЗА) увеличава преднината си пред управляващата консервативна партия "Нова демокрация" и вероятно има шанс да спечели абсолютно мнозинство в парламента, сочат социологическите проучвания.

Прогнозите на агенциите Alco и Kapa твърдят, че СИРИЗА може да събере 32.9% от гласовете. За абсолютно мнозинство са нужни 40%, но системата на преразпределяне на гласовете облагодетелства победителя и радикалната левица може да получи над половината депутати и с по-малък резултат. Също така е много важно как ще се представят другите партии, които трябва да прескочат бариера от 3% от гласовете, за да влязат в новия парламент.

Неделя е важен ден не само за Гърция, но и за Европейския съюз. Лявата партията-фаворит обещава нови финансови правила, нови отношения с партньорите от Евросъюза и разхлабване на рестрикциите в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай