Гърците изтеглили €7 млрд. за 40 дни

В Гърция се събраха на протест със свещи с искане експонати от Партенона да бъдат върнати в Гърция от лондонския "Бритиш мюзиъм"

Гърците изтеглили €7 млрд. за 40 дни | StandartNews.com

Комшиите били неспокойни от изхода на изборите в неделя

Независимо от резултата от предсрочните парламентарни избори този месец Гърция трябва да изплати задълженията си в пълен обем и да продължи да извършва договорените реформи. Това е заявил днес пред Ройтерс председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Новото гръцко правителство трябва да изпълни поетите задължения, като се придържа към предишния курс на реформи, да бъде финансово отговорно, отбелязва Юнкер.

Само за 40 дни гърците изтеглиха от банките депозити на обща стойност 7 млрд. евро, съобщи агенция "Блумбърг", като се позовава на двама достоверни източници от банковите среди в южната ни съседка. Спестовниците търсят сигурност за своите пари, загрижени от изхода на предсрочните парламентарни избори на 25 януари. През декември - месец, в който традиционно депозитите растат - са били изтеглени около 3 млрд. евро, а до средата на януари - още 4 млрд. През ноември депозитите в гръцките банки са възлизали на общо 164.3 млрд. евро според данни на централната банка.

Именно заради тези тегления две гръцки банки - "Юробанк" и "Алфа банк", отправиха искане за достъп до фонда за извънредно осигуряване на ликвидност (ELA). ELA е система за отпускане на спешни заеми от централните банки към търговските банки. Към фонда се прибягва, когато банката има недостиг на средства или неподходящо обезпечение, за да може да тегли от Европейската централна банка. Цената на кредите от ELA е по-висока от заемите от ЕЦБ (1,55% срещу 0,05%) и за отпускането им е нужно одобрение от ЕЦБ във Франкфурт. Искането на двете банки ще бъде обсъдено от ЕЦБ тези дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай