Гърците дължат Е1,7 млрд. за ток

Гърците дължат Е1,7 млрд. за ток | StandartNews.com

В края на юли неплатените сметки за ток на гърците към Националната електрическа компания (ДЕИ) са били 1.7 млрд. евро, съобщи гръцкият в. "Етнос", цитиран от БТА. Компанията смята да търси парите си по съдебен път.

Сметките са скочили след въвеждането от тази година на нова такса за тока, която е диференцирана в зависимост от консумираната електроенергия.

Най-много - 950 млн. евро, са задълженията на домакинствата в Гърция, следват потребителите на високоволтова енергия, а 180 милиона пък са неплатените сметки на държавния сектор към електрическата компания.

Енергията в Турция също поскъпна с 9%

Турското правителство обяви поскъпване на тока и природния газ с 9% заради увеличението на курса на долара и ниските нива на валежи в цялата страна, пише в. "Хюриет". Промяната влиза в сила от този месец и ще е валидна до декември включително, обяви министърът на енергетиката Танер Йълдъз.

"В Турция не е имало увеличение на тези цени от 24 месеца, но липсата на валежи и нестабилността във водната система тази година достигнаха точка, когато тези цени вече не могат да бъдат балансирани", каза той пред журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай