FT: Могерини ще поеме дипломацията на ЕС

FT: Могерини ще поеме дипломацията на ЕС | StandartNews.com

Лондон. Европейските лидери са на път да изберат външния министър на Италия Федерика Могерини за върховен представител за външната политика на ЕС на срещата на върха в събота, въпреки опасенията в някои столици, че тя е твърде неопитна и няма да бъде достатъчно строга към Русия, пише "Файненшъл таймс".

В статията не се споменава, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева е била обсъждана някога като възможен кандидат.

Придвижването на кандидатурата на Могерини зацикли миналия месец, когато няколко страни от Централна и Източна Европа я блокираха с мотиви, че не е достатъчно твърда в позицията си към Москва.

Последвалото сваляне на малайзийски самолет в Украйна, в което загинаха почти 300 невинни чужденци, влоши още повече шансовете й и дори хора около премиера Матео Ренци признаха, че тя едва ли ще се впише в новата ситуация, продължава "Файненшъл таймс".

Сега обаче се оказва, че изглежда са свършили работа натискът от Ренци, подкрепата от френския президент Франсоа Оланд (и още 8 други държави с леви правителства), както и това, че Германия се притеснява повече от опитите на Италия да смекчи новите по-строги бюджетни правила в ЕС и пази силите си за тази битка, а не за това кой ще наследи Аштън.

Ангела Меркел била готова да приеме кандидатурата на Могерини въпреки съпротивата на Полша, защото не иска да започва битка с Париж и Рим за този пост.

Опозицията срещу Могерини не е изчезнала и има група недоволни държави, но те са без блокиращо мнозинство, обяснява европейски дипломат. Въпросът е единствено дали Литва, която открито обяви, че няма да гласува за нея, ще продължи с твърдата си линия.

Лидерите на ЕС искали да се фокусират вече върху това кой ще наследи Херман ван Ромпой като председател на Европейския съвет. Възможно е дори това да бъде представител на страна от Централна и Източна Европа - споменават се полският премиер Доналд Туск (той вече отхвърли подобна възможност, но може да размисли) или бившият латвийски премиер Валдис Домбровскис.

Британският премиер Дейвид Камерън подкрепи кандидатурата на полския си колега Доналд Туск за председател на Европейския съвет въпреки спора между двамата по-рано тази година по повод злоупотребите на поляци с британската социална система. След тази полемика Камерън се зарече, че няма да подкрепи Туск за висша позиция в институциите на Европейския съюз. Британският премиер обаче разчита, че полският му колега е човекът, който ще успее да наложи либерални икономически реформи в ЕС и ще подкрепи амбицията на Лондон за ред сериозни промени в начина, по който функционира съюзът. Като съперници на Туск за председателския пост изданието сочи датския премиер Хеле Торнинг-Шмит и бившия на Латвия Валдис Домбровскис.

Но в състезанието са още датския премиер Хеле Торнинг-Шмид, бившият финландски премиер Юрки Катайнен и бившият министър-председател на Ирландия Енда Кени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай