Франция скочи на Тръмп, след като погази паметта на загиналите при атентатите в Париж през 2015-а

Франция скочи на Тръмп, след като погази паметта на загиналите при атентатите в Париж през 2015-а | StandartNews.com

Франция изрази твърдо неодобрение към изявление на американския президент Доналд Тръмп, който използва атентатите през 2015 г. в Париж, за да защити правото да се носи оръжие.

„Франция изразява твърдото си неодобрение за думите на президента Тръмп за атентатите от 13 ноември 2015 г. и призова да се уважава паметта на жертвите". Това заяви говорителката на министерството на външните работи Агнес фон дер Мюл в комюнике.

По време на конференция на влиятелното американско оръжейно лоби NRA (Национална оръжейна асоциация) той разви теорията, че атентатите от 13 ноември 2015 г. в Париж биха имали по-малко жертви, ако хората носеха оръжие.

На 13 ноември 2015 г. 130 души загинаха, а мнозина бяха ранени в серия от атентати във френската столица, отговорност за които пое екстремистката организация „Ислямска държава". Една от терористичните групи изби 90 души в концертната зала „Батаклан".

„Те са били избити брутално от малка група терористи, които са имали оръжия. Те са стреляли спокойно и са ги убивали един по един. Бум, ела тук, бум ела тук, разказваше президентът, имитирайки с ръка джихадист с пистолет, стрелящ по жертвите си.

„Но ако някой служител или просто клиент имаше оръжие, или ако някой от вас беше там с оръжие, насочено в обратната посока, терористите щях а да избягат или щяха да бъдат обстреляни и това щеше да е друга история", каза Тръмп, с което си навлече гнева на Франция.

„Свободното движение на оръжия в обществото не е бариера срещу терористичните атаки, напротив то може да улесни планирането им", отвърна говорителката на „Ке д'Орсе". „Франция се гордее, че е страна, където придобиването и притежанието на огнестрелно оръжие са стриктно регламентирани", каза тя и добави, че „статистиките за жертви на огнестрелно оръжие не карат французите да преосмислят избора си".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай