Франция ще достави първия "Мистрал" на Русия през ноември

Франция ще достави първия "Мистрал" на Русия през ноември | StandartNews.com

Москва. Първият кораб клас Мистрал ще бъде предаден на Русия от френската страна на 14 ноември, съобщи в сряда руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, предаде ТАСС.

"Дружеството „Рособоронекспорт" получи покана за 14 ноември в Сен Назер за предаването на първия кораб „Владивосток" и за спускането във вода на втория кораб", заяви Рогозин.

Доставката на двата поръчани от Русия кораби бе под въпрос заради позицията на Москва по отношение на украинския конфликт.

Рогозин, който ръководи руската отбранителна промишленост, заяви, че "технически" договора е бил извършен по обичайния начин.

"Предполагаме, че Франция трябва да защитава репутацията си като надежден партньор, включително и по въпросите на военното сътрудничество", заяви той.

Рогозин, бивш специален пратеник на Русия в НАТО, заяви, че е станал свидетел на опити от страна на САЩ и Източна Европа да се окаже натиск над Франция да не изпълни договора.

Датата на доставката на първия френски кораб Мистрал за Русия засега не може да бъде потвърдена. Това заяви говорителят на корабостроителницата, след като Москва заяви, че е била поканена да получи първия от двата поръчани кораба на 14 ноември, предаде AFP.

Компанията обяви, че чака от френската държава необходимите разрешителни за износ, за да извърши предаването на кораба. Тя уточни, че засега никаква дата не може да бъде потвърдена.

От президентството на Франция също отрекоха да са взимали решение за конкретна дата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай