Франция отложи доставката на първия "Мистрал" за Русия

Франция отложи доставката на първия "Мистрал" за Русия | StandartNews.com

Париж. Франция обяви, че доставката на първия кораб "Мистрал" за Русия ще бъде отложена с оглед на настоящото положение в Източна Украйна, предадоха световните агенции. Изявлението идва след заседание на френския комитет на отбраната в сряда и дни преди срещата на НАТО във Великобритания.

"Президентът на републиката стигна до заключение, че, независимо от перспективите за примирие, което трябва да бъде потвърдено и приложено, условията, при които Франция би разрешила доставката на първия кораб за хеликоптери, не съществуват", съобщиха от канцеларията на президента на страната Франсоа Оланд.

По този начин Париж избягва евентуалните критики, на които щеше да бъде подложен на започващата в четвъртък среща на върха на НАТО. Досега французите отказваха да спрат доставката с аргумента, че това би ощетило повече тях, отколкото Москва.

За пръв път заплаха да замрази изпълнението на договора отправи в средата на март външният министър Лоран Фабиус. "Не можем да позволим на Русия да прави каквото си иска. Първоначално Франция може да прекъсне договора за доставка на двата кораба "Мистрал", строителството на които продължава в Сен-Назер. Ако Путин продължава по същия начин, може да разгледаме решение за отмяна на доставките им", каза той.

В отговор вицепремиерът Дмитрий Рогозин, отговарящ за военно-промишления комплекс на Русия, каза, че "В много чувствителната сфера на военно-техническото сътрудничество Франция започва да подкопава доверието към себе си като надежден доставчик. Всичките тези политически вълни около референдума в Крим скоро ще се успокоят и на нашите държави им предстои да работят заедно. Възможно е колегата да не е в час с броя работни места във Франция, създадени благодарение на нашето партньорство", добави той.

След това зам.-министърът на отбраната Юрий Борисов каза, че ако сделката за корабите, носещи хеликоптери, се провали, Москва ще иска обезщетение по договора.

В последвалите месеци ситуацията около двата кораба "Мистрал" беше неустойчива, а Франция бе подложена на натиск да не ги предава на войнствено държащата се Русия. Американски конгресмени дори предложиха НАТО да купи двата кораба или да ги вземе под наем от Франция.

В края на юни 400 руски моряци пристигнаха във Франция за обучение как да експлоатират кораба. Но на 1 септември вече ситуацията беше различна и се заговори, че новите санкции на ЕС срещу Русия може да засегнат и вече действащи договори за оръжие.

Стойността на подписания през лятото на 2011г. е малко над 1.1 млрд. евро, като непосредствено за строителството на корабите са предвидени 980 млн. евро, а останалите средства са за адаптирането на техническата документация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай