Фондовата борса в Гърция отваря

Фондовата борса в Гърция отваря | StandartNews.com

Основният борсов пазар в Гърция – Атинската фондова борса oтворя днес, след повече от един месец прекъсване.

"Възобновяването на пазара несъмнено ще изпрати положителен сигнал по отношение на бавното връщане на поне някакво подобие на нормалност в Гърция", посочват пред CNBC валутните анализатори на Rabobank.

С решение на финансовия министър Евклидис Цакалотос се налага строго ограничение върху използването на съществуващите банкови депозити за покупка на акции от гръцки инвеститори. Налага се създаването на нови банкови сметки, в които ще се

внасят нови капитали за покупка на акции. За чуждите инвеститори се предвижда пълна свобода.
Предвижда се също така пълна забрана на обратно изкупуване на дялове от взаимни фондове, които не могат да бъдат превърнати в наличност и да представляват „нови пари". Това се налага, за да се избягнат проблеми в банковия сектор в случай на масови изкупувания.

Свободно ще е използването на депозитите на гърците, които ще могат да участват в увеличаването на капитала на банките, както и на всяка компания, регистрирана на борсата.

Министерската разпоредба позволява прехвърлянето на капитали в Гърция за придобиване на новоиздадени акции в рамките на увеличаването на капитала или издаването на облигационен заем и облигации от всякакъв вид от кредитни институции със седалище в Гърция за тяхната рекапитализация.

Възможността за използване на съществуващите депозити се предоставя главно, за да се намерят пари, които ще ограничат възможни трусове на борсата и ще предотвратят риска за стабилността на системата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай