Финландия гласува за парламент

Финландия гласува за парламент | StandartNews.com

Финладния избира парламент днес. Основният проблем на Финландия на северната страна е икономиката - държавата е в криза, продължаваща вече трета година. Основните задачи пред новото правителство ще бъдат връщане на бюджетния дефицит под 3-процентовия праг, реформа на здравната система и на местните органи на властта.

Действията на съседна Русия също са тема в предизборните спорове във Финландия, предава БНР. Северната страна е една от най-яростните противнички на отпускането на милиарди евро на Гърция. 

Проучванията показват, че фаворит на днешния вот е партията Финландски център, която управляваше до преди 4 години, а за второто място ще спорят консерваторите на сегашния премиер Александер Стуб и евроскептичната и антиимигрантска партия "Истински финландци" на Тимо Сойни.

Финландия се слави със способността на политическите партии да формират разнородни коалиции. Последният път управляващата коалиция се състоеше от шест партии. Днес филандците ще си изберат 200 депутата с мандат 4 години. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай