Фермерите вдигнаха блокадата на Атина

Фермерите вдигнаха блокадата на Атина | StandartNews.com

Палатковият лагер остава, премиерът Ципрас преговаря с протестиращите

Гръцките фермери, които вече няколко дни протестират срещу планираните от правителството увеличения на данъците и пенсионни промени, напуснаха централния площад в столицата Атина, където лагеруваха от петък. Те обаче се заканиха да протестират, докато управляващите ги чуят, съобщи АП. Палатковият лагер пред парламента остава и няма да бъде премахнат.

Фермерите, които организираха блокади на пътища с трактори и земеделска техника на 68 места в Гърция, ще се съберат днес, за да решат какво да предприемат, каза техният представител Вангелис Бутас. Те настояват също за мерки за намаляване на производствените разходи, като освобождаване от данък на дизеловото гориво, по-евтино електричество и премахване на ДДС върху селскостопанските доставки, добави той.

По данни на полицията над 12 000 души участваха в събота в протестно шествие в подкрепа на фермерите на атинския площад "Синтагма" пред парламента. Шествието бе свикано от профсъюзи, свързани с Гръцката комунистическа партия. По време на петъчните сблъсъци между фермери и полицията пък 30-годишен мъж бе арестуван за нападение на патрулна кола, припомня АП.

Очакваше се днес премиерът Алексис Ципрас да се срещне с представители на протестиращите фермери в опит да прекрати масовата им стачка. Правителството иска да започне преговори с недоволстващите, за да падна блокадата по пътищата и границите, тъй като това води до сериозни загуби за гръцката икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай