Фалшиви подписи за нов референдум на Острова

Фалшиви подписи за нов референдум на Острова | StandartNews.com

Ден след резултатите от референдума за излизане от ЕС, стотици хиляди британци съжалиха за Brexit и стартираха нова подписка - този път за втори референдум, с който Великобритания да остане в рамките на Съюза. 

Само за първия ден от инициативата тя събра над 1 милилон подписа, а днес те вече надхъврлят 3,5 милиона. Оказа се обаче, че сред тях има доста фалшиви. The Guardian съобщава за над 77 000 неправомерни подписа.  Британският парламент е длъжен да разгледа всяка петиция, съдържаща над 100 хиляди подписа, затова и властите съвестно преглеждат списъците за достоверност.

По закон само британски граждани могат да се включат в подписката - в тази обаче са установени подписи от Исландия, Тунис и др. В подписката за втори референдум има и тотален куриоз - Ватикана има 890 постоянни жители, но 39 000 човека са подкрепили от седалището на католическата църква втори референдум срещу Brexit.

Сайтът на подписката има само една защита от злонамерени действия – поле, в което потребителят да заяви, че е британски гражданин. Потребители коментираха в социалните мрежи, че електронната платформа е истински фарс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай