Европейските лидери се срещат без Великобритания

Европейските лидери се срещат без Великобритания | StandartNews.com

Лидерите на Европейския съюз се срещат отново днес в Брюксел, но без Великобритания. А председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер забрани на своите служители да преговарят с Великобритания, докато кралството не задейства процедурата по напускане на Съюза.

Британският премиер в оставка Дейвид Камерън не поиска активиране на процедурата за напускане на Общността и отложи това за своя приемник най-рано за септември.

На последното си изказване на Европейския съвет Дейвид Камерън изтъкна, че не съжалява, че е свикал референдума, но че разчита на конструктивни отношения с европейските си партньори в бъдеще и по време на преговорите за напускането на Великобритания.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел обаче излезе с по-различна позиция за активирането на член 50. Той заяви, цитиран от БГНЕС, че решение за задействане на член 50 от Лисабонския договор за излизане на Великобритания от Общността трябва да бъде взето от самия Евросъюз, а не от Лондон.

Бетел реагира на изявлението на британския премиер Деийвид Камерън, че „Великобритания ще вземе решение за уведомяване на ЕС за решението си тогава, когато това стане необходимо и възможно... Това е наше суверенно право като страна-членка на ЕС", поясни по-рано Камерън.

„Общото мнение беше, че трябва да осигурим правилно протичане на процеса по излизане, като не трябва да се бавим. За да не прибързаме, се нуждаем от известно време. Активирането на член 50 трябва да дойде, след като и двете страни са подготвени и същинските преговори могат да започнат", заяви още Камерън.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пък се учуди защо тези, които решиха да напуснат сега, искат допълнително време за това.

„Разбирам защо Дейвид Камерън, който защитаваше оставането, сега иска време за оценка. Но не разбирам защо тези, които искаха излизане от Евросъюза, не са готови за това", заяви Юнкер, цитиран от Нова телевизия.

Лидерите на 27-те днес ще решават позициите и стратегията за провеждане на преговорите с Лондон по условията за раздялата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай