16:40 ч.

16.12.17

1 мин.

0

1

0

Европа въвежда регламент за дроновете

от редактор |

Европа въвежда регламент за дроновете

От следващата година Европа ще наложи изисквания как да се използват дронове. Според експерти тази стъпка е наложителна, защото този тип летателни средства крият сериозни рискове. Какви са те?


Снимането с дрон е безценно при бедствия, спасителни акции и разследвания. В същото време ниската цена на някои любителски модели ги прави атрактивен подарък. Засега страната ни е единствената в Европейския съюз без ясен регламент за летене с дрон. Няма регистър за машините, няма и списък на пилотите, обясниха от Асоциацията за безпилотни летателни апарати.


Радарите на въздушния контрол не засичат дроновете. Според Веслеин Стоянов от РВД това ще е възможно до няколко години.


„За момента имаме единични случаи, по няколко на година", обяснява Веселин Стоянов от ДП „Ръководство на въздушното движение".


През 2018 г. се очаква Европа да приеме специално законодателство, което ще е валидно за всяка от страните-членки. В момента единственото ограничение за собствениците на дронове е саморегулацията, разказва Александър - автомонтьор и любител-пилот. Според него правилата не трябва да са прекалено строги.


На този етап и пилотите, и бизнеса, и институциите очакват Европа да посочи основните правила, за да се изготви и националният регламент.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

РАДЕВ · 16:51 · 16.12.2017
EUSSR
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент