Европа в шах от новия твърд курс на Щатите

Европа в шах от новия твърд курс на Щатите  | StandartNews.com

сп. "Шпигел"

Новият курс на САЩ, насочен към изолиране на Русия, поставя Европа в деликатно положение, при което би било все по-трудно да се води диалог с Москва.

Американският държавен секретар Джон Кери и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън изглеждат като добре работеща двойка, такова впечатление създаде и международната среща за Украйна в Женева. Но зад кулисите не се усеща хармония. Европейците с тревога следят новата стратегия на Вашингтон, изразяваща се в липсата на комуникация с Москва. На срещата в Женева американската делегация беше изпълнена със силно недоверие към Русия, а политиката за "рестартиране" на отношенията с Москва, предприета от бившия държавен секретар Хилари Клинтън през 2011 г., окончателно остана в миналото.

Журналистът Питър Бейкър, от в. "Ню Йорк таймс", отива още по-далеч. Според него Белият дом възприема ръководните насоки на легендарния американски дипломат Джордж Кенън, който през 40-те години предлага основните принципи на Студената война, изразяващи се във възпиране на Съветския съюз вместо диалог. Сега привърженици на твърдия подход във Вашингтон настояват за изолиране на руския президент Владимир Путин и открито противопоставяне с Москва. Така американците заемат позиция, която се различава от тази на европейците, които искат диалог с Русия. Освен това някои европейски държави са твърдо против широкообхватни санкции срещу Москва и открито противопоставяне с нея, изтъква изданието. Според европейски служители в Брюксел за американците е лесно да говорят за санкции, защото, за разлика от Европа, САЩ са много по-слабо зависими в икономически план от Русия и един твърд курс няма да им струва толкова скъпо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай