Европа спира бежанския поток през Балканите (ОБЗОР)

Европа спира бежанския поток през Балканите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Европа спира бежанския поток през Балканите. Това решиха европейските лидери на среща във Виена. Сред мерките е тази да се настаняват бежанци в зони, извън Европа. 

Лидерите на 10-те държави се обединиха около това повече да се защитават от всички европейски страни всички външни граници на съюза. Те поискаха още да се засилят разговорите с Афганистан да приема обратно мигрантите, които са дошли от там, както и да се помисли за зони извън Европа, в които да се настаняват бежанци, съобщава Нова тв.

"Имахме ползотворен, но и доста тежък разговор с колегите на срещата във Виена. Затварянето на Балканския път, не означава само затваряне на българо-турската граница. На всички външните граници на ЕС трябва да са им мили, толкова колкото и националните". Това обяви премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

"Необходимо е единно европейско решение, всички съзнават, че една по една държавите няма да се спасят. Затова държим споразумението с Турция да работи и да продължи да работи и след декември. Споразумение за реадмисия трябва да има и с Афганистан, след като ние сме похарчили над половин милиард за мисии и контингента ни все още е там, за да пази демокрацията. Другото ми предложение е зоните за сигурност да бъдат извън границите на ЕС, като такива могат да се направят и в Либия. Опитвам се всячески да защитя интереса на България. В момента всички ни подкрепят, защото сме прави", смята той.

Нелегалната миграция трябва да бъде спряна, това трябва да стане цел на ЕС, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в края на срещата. "Необходимо е да сключим споразумения с трети страни, най-вече в Африка, но и с Пакистан и Афганистан, за да стане ясно, че хората, които нямат право да останат в Европа, се връщат в страните, откъдето са дошли", допълни германският канцлер, цитирана от Франс прес.

„Имаме нужда да затвърдим, че западнобалканският маршрут на нелегалната миграция е затворен. Очевидно, за да постигнем тази цели ни трябва близко сътрудничество с партньорите ни на Балканите и Турция", коментира от своя страна Доналд Туск.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос заяви след срещата, че изпълняването на миграционното споразумение с Турция остава приоритет за Европейския съюз.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан пък заяви, че ЕС трябва да построи в Либия „огромен град за бежанците", където да се обработват молбите за бежански статут в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай