Евролидерите с план за нелегалните имигранти

Евролидерите с план за нелегалните имигранти | StandartNews.com

Лидерите на ЕС ще изготвят общ план за справяне с нелегалните имигранти. Парите за спасителни операции по издирване и спасяването на тези хора, които искат да стигнат бреговете на Европа, бягайки през Средиземно море, ще бъдат увеличени.

Евролидерите променят миграционната политика за първи път от десетилетие насам, за да може да се пресече трафика на хора. Те съставиха план от десет основни точки, чрез който ще бъдат предотвратени трагедии, подобни на тази от преди една седмица. Има и предложение плавателните съдове на трафикантите да бъдат заловени и конфискувани.

Бежанците от трети страни ще бъдат разпределяни по цялата територия на ЕС, пише в заключителния документ от извънредната среща на ЕС по проблемите на миграцията, предаде РИА Новости.

Европейските лидери са се споразумели да „обсъдят варианти за организиране на спешно преместване на бежанци между всички страни-членки на доброволен принцип".

„Моята логика е такава, че този който може да прекара цигари или пилешки бутчета, той може да прекара и нелегални имигранти. Така че първата и основна задача на държаватa e бой по контрабандата и по каналите и те са същите трафиканти", каза вчера премиерът Бойко Борисов, който участва в срещата.

Специални центрове за настаняване, където пристигащите ще бъдат проучвани и ще подават молби за убежище, ще бъдат изградени в Италия и Гърция. Още не е ясно къде ще отиват бежанците след престоя им там.

„Вече въпросът е за Либия. Вече не става дума за Европа. Светът е безразличен към това, което се случва в Либия и дори и да похарчим повече пари, да се борим повече с тероризма, ужасяващият факт е, че тази страна не се управлява. Тя е в хаос", каза френският президент Франсоа Оланд за страната, от която тръгват много от бежанците.

„Предлагаме да изпратим в Средиземно море десантен кораб с три хеликоптера и две патрулни лодки, които ще се включат в спасителните операции", каза министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън и изтъкна, че страната му ще участва активно в операцията.

Планът на Евросъюза за справяне с бежанците е минималистичен, съобщиха от ОООН. От там призоваха евролидерите за създаването на легални канали за безопасна имиграция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай