Еврокомисията препоръчва: Пийте чешмяна вода

Еврокомисията препоръчва: Пийте чешмяна вода | StandartNews.com

Европейската комисия препоръча на гражданите да пият чешмяна вместо бутилирана вода, за да намалят разходите си и замърсяването на природата. Брюксел предлага поправки в Директивата за питейната вода, които да насърчат властите да препоръчват на гражданите да преминат към чешмяна вода, като същевременно работят за подобряването на нейното качество.

Комисарят за екологията Кармену Вела съобщи, че чешмяната вода е поне 1000 пъти по-евтина от бутилираната, а качеството й в повечето части на Европа не е по-лошо от нея. Той предостави данни, според които литър чешмяна вода струва 0,0002 евро и че преминаването към нея ще намали разходите на домакинствата в Европа с 600 милиона евро годишно. Освен това рязко ще намалее замърсяването на природата и на световния океан с ластмасови бутилки, които сега са един от най-големите източници на замърсяване - със 17 на сто.

Еврокомисията препоръчва ресторантите и обществените заведения за хранене да сервират чешмяна вода на клиентите си вместо минерална и бутилирана. Освен това всички обществени сгради трябва да разполагат с чешми, където посетителите да могат да утолят жаждата си.

Общинските и градските власти ще бъдат задължени да публикуват в интернет данни за качеството на питейната вода, така че населението постепенно да се убеди, че тя е безвредна и да премине на консумация от чешмата.
Същевременно Брюксел предлага да се затегнат нормите за съдържание на олово и хром във водата, като се задължат производителите и доставчиците да контролират тяхното съдържание.

Предложението на Комисията е в отговор на нейно задължение да предложи ново законодателство по първата гражданска инициатива в ЕС "Право на вода", която събра над 1,6 млн. подписа, включително в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай