Еврокомисията одобри Енергийния съюз

Еврокомисията одобри Енергийния съюз | StandartNews.com

Еврокомисията утвърди стратегията за създаването на Енергиен съюз, съобщи еврокомисарят Марош Шефчович. Основната му цел е да очертае политиката на Европа в енергийния сектор.

"Днес стартираме най-амбициозния европейски енергиен проект, откакто беше създадена Европейската общност за въглища и стомана. Проект, който ще обедини нашите 28 европейски енергийни пазари в Енергиен съюз, ще направи Европа по-малко енергийно зависима и ще даде на инвеститорите предвидимостта, от която те толкова се нуждаят, за да създават работни места и растеж. Днес полагаме началото на фундаментален преход към нисковъглеродна и щадяща климата икономика, към Енергиен съюз, който поставя на първо място интересите на гражданите, като им предлага по-достъпно по цена, сигурно и устойчиво енергоснабдяване. Заедно с всички други комисари, които работиха в тясно сътрудничество като екип по проекта, и с подкрепата на цялата Комисия, сега аз съм твърдо решен да действам за осъществяването на Енергийния съюз", каза още Марош Шефчович.

Шефчович допълни, че страните-членки се задължават да съгласуват с Еврокомисията бъдещите си споразумения, касаещи енергийната им политика и закупуването на ресурси.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също коментира, като акцентира, че иска енергията, която е в основата на икономиката да бъде надеждна, сигурна и устойчива, като в същото време се развиват и възобновяемите ресурси.

Очакванията са работата на Енергийния съюз да намали зависимостта от единични доставчици, което да позволи да се разчита на съседните държави, в случай на прекъсване на доставките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай