Евродепутати ни хвалят за Фронтекс и ни подкрепят за Шенген

Евродепутати ни хвалят за Фронтекс и ни подкрепят за Шенген | StandartNews.com

В Дома на Европа в София се проведе пресконференция на членове на Европейския парламент от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Членовете на Европейския парламент от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) Мари-Кристин Вержиа (ЕОЛ/СЗЛ, Франция), Таня Файон (С&Д, Словения), Юдит Саргентини (Зелените, Нидерландия), Яромир Щетина (ЕНП, Чехия), Емил Радев (ЕНП, България) и Филиз Хюсменова (АЛДЕ, България) бяха на официално посещение в България.

Целта на работното посещение бе да даде възможност на членовете на ЕП да получат информация от първа ръка за текущите операции на Фронтекс на българската сухопътна граница с Турция.

Евродепутатите се срещнаха с Бренд Кьорнер, заместник изпълнителен директор на Фронтекс, с членове на екипа на агенцията в Международния координационен център в главна дирекция „Гранична полиция" на МВР в София, на граничния пункт „Капитан Андреево", както и със служители от граничния надзор на сухопътната граница между България и Турция.

Делегацията също така се срещна с вицепрезидента Илиана Йотова, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и граничните власти, за да обсъди ситуацията на българската граница и сътрудничеството между българската гранична охрана и Фронтекс.

Членовете на ЕП посетиха граничния пункт на „Капитан Андреево", тристранния общ контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция, който се намира там, както и центъра за задържане на мигранти в Любимец. За да изградят още по-пълна представа за ситуацията в страната, те разговаряха и с представители на неправителствени организации и Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН).

Всички членове на делегацията изразиха своята подкрепа за присъединяването на България към Шенгенското пространство и изказаха благодарност на българските власти и на Фронтекс за изключително професионалното посрещане и оказаната подкрепа на делегацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай