Еврочиновник ни хвали председателството за работата за командированите работници

Еврочиновник ни хвали председателството за работата за командированите работници | StandartNews.com

Председателят на Група "Работници" на Европейския икономически и социален комитет /ЕИСК/ Габриеле Бишоф заяви, че българското председателство на Съвета на ЕС е отключило две много важни врати и е успяло да разблокира две важни инициативи - за командироването на работниците, както и тази за европейската перспектива на Западните Балкани. Бишоф даде пресконференция в резиденция "Бояна" по темата.

По думите й постигнатото по директивата за командироването е голям успех, важен за синдикатите, които вече 10 години работят по темата.

Бишоф подчерта, че във време, когато популизмът набира сила в Европа, е повече от необходимо отключването на тези важни теми, защото само така европейските граждани ще имат сигурност, че Европа защитава техните социални права.

В отговор на въпрос какво е мнението на ЕИСК за изваждането на пакета "Мобилност" от директивата за командироването, Бишоф каза, че група "Работници" на ЕИСК е разочарована, че транспортните работници са извадени от този правен инструмент, защото трябва да се осигури равно заплащане за равен труд. Тя смята, че изваждането на транспортните работници има отношение не само към неспазването на принципа за равно заплащане, но и към сигурността на транспорта и на пътните превози. Трябва да се намери едно по-справедливо решение, за да не се озоваваме с първа, втора и трета категория работници в ЕС, допълни Бишоф.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че синдикатите в България са част от националния консенсус, че се използват някои непазарни подходи и елементи на нелоялна конкуренция, когато става дума за условията, които се поставят за българските, румънските и полските превозвачи, когато извършват транспортна дейност в страни от Западна Европа. Той допълни, че не смята, че нашите шофьори ще бъдат ощетени, ако на всеки три седмици непременно не се връщат в родното си място, защото по думите му, понякога родното място не предполага по-добри условия за почивка от условията в някои западноевропейски страни. Трябва да накараме работодателят да плати съответния престой в най-близката държава, в която те искат да почиват, за да бъде гарантирано възстановяването на работниците, допълни Пламен Димитров. Той припомни и еднаквата позиция на българските синдикати с групата на работниците в ЕИСК , че междудневната почивка трябва да е поне 11 часа , а не девет, както е записано в пакета "Мобилност".

Различия с българските превозвачи имаме по темата за заплащането, каза Димитров и припомни, че синдикатите настояват, когато българският работник работи повече от половината от курса в съответната държава, то той трябва да получава поне минималното възнаграждение в тази държава. Става дума за 120 000 български шофьори, които се почувстваха застрашени от начина, по който беше формулирано предложението по пакета за мобилност, каза Димитров. Според него не трябва да се забравя, че има редица западноевропейски фирми, които регистрират свои превозвачи в Източна Европа и от тяхно име извършват дъмпингови превози в собствените си държави.

Бишоф отбеляза, че група "Работници" е притеснена от размиването, което се е получило по предложенията за директива за съвместяване на личния и професионалния живот, както и тази за прозрачни условия на труд. С първата се предлага допълнителен четиримесечен отпуск за отглеждане на дете, който да бъде и за майката, и за бащата. По думите й един от най-критичните пунктове на обсъжданията е свързан с невъзможността бащата да прехвърля на друг този отпуск, ако не го ползва. Идеята на предложенията е да се насърчат двамата родители да поемат отговорност за отглеждането на децата, но е установено, че няма достатъчно стимули те да излизат в такъв отпуск. Затова трябва да се повиши равнището на заплащането на двамата родители, за да е икономически по-привлекателно, а не семейството да се оказва в сериозен финансов риск, допълни Габриле Бишоф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай