Ето ги българите, обвинени за убийството на 71 мигранти

Ето ги българите, обвинени за убийството на 71 мигранти | StandartNews.com

Прокуратурата поиска на четиримата, двама от които на по тридесетина години и двамата на петдесет – да бъде наложена мярка за неотклонение задържане под стража заради „изключителния характер на престъплението" - „смърт вследствие трафик на хора" и „престъпна дейност - търговия с човешки същества като бизнес". Мярката е поискана за срок от един месец, времето през което да се хвърли светлина върху драмата, съобщава БГНЕС. 

Според първите данни от разследването 71 починали – 59 мъже, осем жени и четири деца – вероятно сирийци, са се задушили в камиона, намерен изоставен в аварийната лентана магистрала в източна Австрия, близо до Унгария. Австрийската полиция подозира четиримата - трима българи (собственикът на камиона и двама шофьори) и един афганистанец, че са дребни риби в българо-унгарска банда за трафик на човешки същества.

Бягството на 71 бежанци от войната в Сирия до смъртта им на европейска магистрала е донесло на каналджиите 700 000 евро. Австрия вече обяви, че ще поиска екстрадирането на четиримата арестувани, които според прокуратурата може да бъдат съдени за убийство. Според австрийския вестник „Йостерайх" 71 жертви са били затворени в 15 кв. метра и по всяка вероятност за умрели задушени след час, тъй като не е имало никакво проветрение.

Работници по поддържането на магистралата алармирали полицията, след като видели течности от разлагащи се тела да се стичат от камиона, спрян на аварийната лента. Ужасяващото откритие в Австрия е само последното от поредица трагедии, причинили смъртта през последните месеци на хиляди мигранти, понякога цели семейства, бягащи от мизерията и войната и поверили съдбата си в ръцете на банди безскрупулни каналджии. Междувременно ООН призова Европа „да направи много повече" в името на човечността.

Споделяйки чувствата, предизвикани от драмата на тези бежанци, сред които четири деца, вероятно умрели от задушаване и изоставени в камион край магистрала, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че е ужасен от тази човешка трагедия, която изисква решителен общ политически отговор, подчерта той.

Докато Европейският съюз се затруднява да приеме обща позиция, а няколко негови членки не желаят да дадат убежище на десетките хиляди бежанци, бягащи от войната в Сирия, Бан Ки Мун призова правителствата и на първо място европейските да дадат глобален отговор и да развият легални и сигурни канали за имиграция. Не става въпрос само за международно право, а също за нашия дълг като човешки същества, заяви Бан и посочи, че става дума за „криза на солидарност, а не кризата на числата". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай