ЕС заплаши Русия с нови санкции

ЕС заплаши Русия с нови санкции | StandartNews.com

Ако Москва признае изборите в самопровъзгласените Донецка и Луганска "народна република" в Източна Украйна, това може да доведе до нови санкции, предупреди ръководителят на представителството на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас, цитиран от Интерфакс.

"Това няма да помогне на интереса, който имаме в ЕС да преразгледаме санкциите и се опасявам, че може да предизвика нови негативни последици, които бихме желали да избегнем", каза Ушацкас.

Москва вече обяви, че ще признае изборите в самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна.

"Озадачени сме, че Русия е готова да признае и да изпрати наблюдатели на избори, които са организирани от самопровъзгласени власти и които противоречат на Минските договорености", добави Ушацкас.

Той посочи, че ситуацията в Украйна придобива характеристики на замразен конфликт, "от който не печели никой - нито местните жители, нито руснаците, нито отношенията на ЕС с Русия".

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще признае изборите в Донецка и Луганска "народни републики". Според него гласуването там не е в противоречие с Минските договорености и ще позволи да се узакони статутът на властите на тези "народни републики".

В отговор на изявлението на Лавров украинското външно министерство заяви, че може да приема подобно признаване само за предсрочните местни избори в Донецка и Луганска област на 7 декември, предаде ТАСС.

"Приемаме, че ръководителят на руското външнополитическо ведомство е имал предвид предсрочните местни избори в отделни райони на Донецка и Луганска област, които ще се произведат в съответствие със законодателството на Украйна на 7 декември 2014 година", се казва в изявление на министерството.

"Признаване легитимността на каквито и да било други избори еднозначно ще зачеркне логиката на Минските договорености и ще свидетелства за неспазването от руската страна на поетите от нея ангажименти по изпълнението на инициативите за установяване на мир в Донбас", посочва украинското външно министерство.

В Донецката "народна република" започна гласуването по интернет за неин лидер и парламент. Право на глас имат живеещите извън границите на ДНР. Онлайн гласуването ще продължи до 31 октомври.

На 2 ноември ще се извърши същото гласуване на територията на ДНР.

В отделни селища на Луганската "народна република" започна предварителното гласуване за неин лидер и парламент. В село Медвежанка близо до град Свердловск в местната поща е оборудвана подвижна избирателна секция. Безопасността се осигурява от няколко бунтовници с автомати.

В неделя в Свердловск ще работят четири стационарни избирателни секции и една в Червонопартизанск, заяви председателят на Териториалната избирателна комисия Алексей Сиров. По думите му предварителното гласуване с подвижни избирателни секции ще продължи до неделя, без събота, която ще е ден за размисъл.

Подобни подвижни избирателни секции работят на цялата територия на ЛНР, съобщиха от пресслужбата на "правителството" на самообявената "народна република".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай