ЕС удря руските банки

ЕС удря руските банки | StandartNews.com

Сбербанк и ВТБ сред новите наказани, Брюксел ще загуби 90 млрд. евро

Европейският съюз одобри за пръв път санкции срещу цели сектори от руската икономика. Споразумението бе постигнато днес, ден след като лидерите на Великобритания, Германия, Франция и САЩ се съгласиха за подобни мерки. Санкциите ще засягат четири сектора на руската икономика: финанси, военно оборудване, оръжия и оборудване за добив на петрол, разкриха късно днес дипломати, запознати с разговорите. Ще бъде обновен и списъкът с физически и юридически лица, подлежащи на санкции. Очаква се пълният списък с наказания да бъде оповестен утре и да влезе в сила до четвъртък.

Един от ключовите сектори, подлежащи на наказания, е банковият сектор на Русия. Целта на ЕС е да изолира държавните руски банки от европейските финансови пазари. Предвижда се още ембарго върху търговията с оръжия и ограничения в износа на военно оборудване и технологии, използвани в добива на петрол.

Според в. "Уолстрийт джърнъл" обект на новите санкции ще станат две от най-големите руски банки - Сбербанк и ВТБ. Руската земеделска банка (Росселхозбанк) остава единствена извън подложените на санкции. ВТБ контролира малко под 10% от Корпоративна търговска банка, има участие още в "Булгартабак" и "Виваком".

В новия списък от санкции ще бъдат включени и физически лица. "Списъкът включва физически лица, хора, свързани с президента Владимир Путин, както и фирми и организации", казва източник на агенция "Ройтерс".

Санкциите на ЕС срещу Москва може да донесат на европейската икономика загуби за общо 90 млрд. евро до края на 2015 г. Това е почти толкова, колкото се смята, че ще са щетите за руската икономика - 23 млрд. евро през настоящата година и 75 млрд. евро догодина, твърди електронното издание Euobserver. Загубите за ЕС (40 млрд. евро тази година и 50 млрд. евро догодина) са прогнозирани на базата на очакваните ответни мерки от Москва и се изчисляват на 0.3% от БВП на съюза за 2014 г. и 0.4% през 2015 г. Ефектът за руската икономика обаче ще бъде доста по-осезаем - 1.5% от БВП тази и цели 4.8% от БВП през следващата година. Списание "Икономист" прогнозира несравнимо по-големи загуби за руските фирми - в рамките на 744 млрд. евро (близо 1 трилион долара).

Русия нарушила ядрен договор със САЩ

Вашингтон обвини Русия, че е нарушила договора за контрол на оръжия от 1987 г., като е провела изпитания на крилата ракета. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на източник от правителство на САЩ.

Разкритието е включено в доклад на правителството от 2014 г. Русия е отстъпила от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, забраняващ притежанието или производството на крилати ядрени ракети с обсег на действие от 500 до 5500 км. Според източника случаят е "много сериозен". Президентът Барак Обама е изпратил писмо до руския си колега Владимир Путин по въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай