ЕС удължи санкциите за руснаци до март

ЕС удължи санкциите за руснаци до март | StandartNews.com

Йосиф Кобзон получи едногодишна виза за Италия

ЕС удължи с шест месеца действието на индивидуалните санкции срещу граждани на Русия и Украйна, които Евросъюзът смята, че носят отговорност за подкопаването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, предаде РИА Новости. Договорката бе постигната на ниво постоянни представители на страните членки, а окончателното решение ще бъде взето от

Съвета на министрите до 15 септември, когато изтича действието на настоящите санкции. Санкциите на ЕС засягат 151 души, сред които са руски политически съветници, депутати, украински бунтовници и ръководители. Основните фигури в списъка са вицепремиерът на Русия Дмитрий Козак, който е определян от ЕС за отговорник за интеграцията на Крим в Руската федерация след анексирането й, както и Дмитрий Рогозин, който публично призоваваше за окупирането на Крим.

Междувременно руският певец и депутат Йосиф Кобзон, който фигурира в списъка с антируски санкции на ЕС, получи едногодишна виза за влизане в Италия. Това съобщи по радио "Говори Москва" Дария Клименко от пресслужбата на италианското посолство в Русия, предаде ТАСС. Визата е издадена от хуманитарни подбуди - за лечение, във връзка със заболяване на певеца, подчерта Клименко.

Кобзон ще има право да пребивава в Италия в течение на 90 дни за една година, уточни тя. Италианското външно министерство съобщи по-рано, че Йосиф Кобзоне получил входна виза и ще се лекува в Италия. Ведомството изтъкна, че въпросът е съгласуван с другите членки на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай