ЕС си поделя 160 000 бежанци (ОБЗОР)

ЕС си поделя 160 000 бежанци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Проблемът с мигрантите не е на Европа, а на Германия, каза Орбан

Унгария свали насилствено бегълци от влак, те легнаха на релсите

Хаос и сблъсъци избухнаха днес в Унгария, която спря влак с мигранти и се опита да ги изпрати в бежански лагер, предаде Би Би Си. В същото време унгарският премиер Виктор Орбан заяви в Брюксел, че проблемът с бежанците не е на Европа, а на Германия, тъй като всички искат да отидат там. Междувременно стана ясно, че Европа готви нов план за преразпределение на безпрецедентния брой бежанци, пристигащи на Стария контитент. Според "Дейли мейл" от Унгария, Италия и Гърция ще бъдат разселени 160 000 бежанци, като България ще поеме 2300 души.

Стотици мигранти се втурнаха днес сутрин към пероните на гара "Келети" в Будапеща, затворена от три дни. Полицията, която я охраняваше, се оттегли, но унгарската железопътна компания заяви, че няма да има директни влакове към Западна Европа. Масовото нахлуване на мигрантите предизвика хаос на гарата. Една група от тях се качи на влак, който се готвеше за тръгване, но не към Западна Европа, а обратно към Сърбия, откъдето повечето мигранти са минали в стремежа си да стигнат до по-богати европейски държави, най-вече Германия. Хората слязоха от влака в безпорядък, когато разбраха, че са се объркали.

Малко по-късно влак с над 200 мигранти все пак тръгна от централната гара в Будапеща към границата с Австрия и граничните градове Сомбатхей и Шопрон. След това обаче в град Бичке, където има център за приемане на мигранти, унгарската полиция спря първия влак, потеглил за Шопрон, и нареди на мигрантите да слязат. Полицията ги принуди със сила да напуснат вагоните, след което мигрантите започнаха да блъскат отвън по прозорците на влака и скандираха "Никакъв лагер, никакъв лагер". Според Франс прес хората крещели също така "Германия! Германия!", а някои издигнали плакати с надписи "Помощ!".

Властите се опитаха да качат мигрантите в автобуси, за да бъдат отведени в бежанския лагер до града, но десетки избягаха, други се качиха насилствено обратно във влака. Трети легнаха на релсите в знак на протест, както и да предпазят децата си, и бяха арестувани. В същото време полицията изгони с палки журналистите от гарата в Бичке и я обяви за "зона на операция".

В опит да се справи с кризата Европа започна да обмисля преразпределението на бежанци от най-затруднените държави. Според "Дейли мейл" планът предвижда разселването на 160 000 бежанци. Според схемата мигранти, които в момента са в Италия, Гърция и Унгария, ще бъдат преместени в други страни от ЕС според населението им и икономическото им състояние. По този начин Германия ще трябва да приеме до 34 077 бежанци, Франция - 26 215, а Испания - 16 835. Очаква се дори най-бедните страни в ЕС - България и Румъния, да приемат хиляди бежански семейства, посочва вестникът. За България броят е 2313 души, а за северните ни съседи - 6937. Великобритания обаче, която отказа да влезе в първоначалния план, начертан още през май, няма да приеме нито един, макар да е сред най-големите и богати страни в ЕС.

Страните от ЕС трябва рязко да увеличат предложенията си за поделяне на търсещите убежище сред блока, като разпределят помежду си най-малко 100 000 бежанци и трябва да открият приемателни центрове извън Европа. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс. Той направи изявлението си в Брюксел по време на съвместна пресконференция с унгарския премиер на Унгария Виктор Орбан. Страните от ЕС досега са се ангажирали да си поделят около 32 000 души, които търсят убежище, от Италия и Гърция. Броят е по-малък от предложения от ЕК - 40 000. Преди време разпределението на бежанци по квоти бе отхвърлено от членките на ЕС. Според източници на Франс прес обаче исканата от Туск бройка е 120 000. Орбан пък обяви, че страната му смята да разположи войски по южната си граница със Сърбия като мярка за спиране на мигранти и пресичане на действията на трафиканти на хора. В Брюксел той обвини Германия за наплива от бежанци през унгарската територия. Според него проблемът с мигрантите не е проблем на Европа, а на Германия, защото никой от тях не иска да остане в Унгария или друга страна от Източна Европа, а всички искат да отидат в Германия. Според него главният сигнал към мигрантите в ЕС трябва да бъде: "Моля, не идвайте. Рисковано е. Не можем да гарантираме, че ще бъдете приети".

Меркел и Оланд с общи предложения

Франция и Германия ще внесат в Брюксел общи предложения за организиране на приемането и справедливото разпределяне на бежанци в Европа и за уеднаквяване на правилата за даване на убежище, съобщиха от Елисейския дворец. "ЕС трябва да действа решително и въз основа на своите ценности", гласи декларацията, която бе публикувана след телефонен разговор между френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел. След обявяването на френско-германската инициатива Меркел заяви, че двете страни са постигнали съгласие за задължителни квоти за приемане на бежанци от европейските страни. На съвместна пресконференция с ирландския премиер Енда Кени Оланд също съобщи за постигнатото с Меркел съгласие да се предложи постоянна и задължителна система в ЕС за прием на бежанци и търсещи убежище, особено сирийци. "Предложихме с германския канцлер Меркел постоянен и задължителен механизъм. Според мен това, което имаме днес, не е достатъчно и има страни, които не поемат моралните си задължения, така че ще трябва да отидем по-далеч", заяви френският президент.

Атина: 4 млн. тръгват от Турция към Европа

Около 4 милиона имигранти и бежанци са готови да потеглят в най-скоро време от Турция към Европа. Това предупреждение отправи гръцкият заместник-министър по морските въпроси Христос Зоис. "В момента в Турция се намират 4 милиона бежанци и те се готвят да напуснат тази страна и да се отправят към Европа", подчерта Зоис. Според него "Гърция няма достатъчно сили, за да се противопостави на тази бежанска вълна". "От общо 240 кораба, с които разполагаме, 36 на сто от тях не могат да плават поради технически проблеми. От общо 7-те самолета само четири може да летят, а от шест вертолета само един може да изпълнява операции", каза още гръцкият заместник-министър. Днес по-рано той разговаря с ръководителя на европейската агенция за опазване на границите Фронтекс Фабрис Леджери. Двамата постигнаха споразумение за полагане на общи усилия за контрол на бежанската вълна.

Две бебета се родиха в подлези в Будапеща

Две бебета се родиха насред хаоса от кашони и одеяла, разпънати от отчаяните бежанци на жп гарата в Будапеща, писа "Дейли мейл". Едното от момиченцата се казва Садан, което означава "Убежище". То се е родило в подлеза до гара "Келети", където родителите му отчаяно чакат да отпътуват към по-сигурен живот в Европа. Само на няколко метра друга бежанка милва новороденото си бебе Шемс. Името означава слънчева светлина и надежда. Детето се родило в мръсен подлез, след като линейка отказала да откара майка му в болница. По-късно Шемс и майка й се качиха на влак за Германия, където са получили медицинска помощ. Доброволка, помагала за израждането на Шемс, твърди, че появата на бебето на бял свят е била прекрасен момент. Раждането на такова ужасно място обаче разби сърцето ми, казва жената.

Удавеният Айлан потресе света
Канада отказала виза на сирийското дете и семейството му

Кадри на удавено малко сирийско момченце, открито на турския бряг, след като неговото семейство неуспешно се опитало да стигне до Европа, разтърсиха Европа и света. Снимката на 3-годишния Айлан Кюрди, чието телце бе открито безжизнено на плажа в турския курорт Бодрум, предизвика международна реакция и повдигна въпроса за човешката цена на бежанската криза.

Невръстното дете е една от 12-те жертви, които бяха открити на брега след потъването на две лодки с 23 души на борда. Сред жертвите са също и майката Рехан и петгодишното му братче Галип, а баща им е един от малкото, които успели да се спасят по чудо. Айлан и брат му Галип не са били облечени със спасителни жилетки по време на инцидента и шансът им да се спасят, когато лодката се обърнала през нощта, бил нищожен. Баща им Абдуллах, който се опитал да ги спаси, днес идентифицира телата на съпругата и двамата си синове в моргата в град Мугла, Турция. Самият той заяви, че иска да прибере телата им в сирийския град Кобане и да бъде погребан с тях. "Просто искам да видя децата си за последен път и да остана завинаги с тях", каза Абдулах пред Би Би Си.

Лелята на момчетата, която е фризьорка и от 20 г. живее във Ванкувър, разказа пред британски медии, че през юни на семейството е била отказана виза за Канада, където са искали да заминат при свои роднини. Причината канадските власти да им откажат пребиваване в страната била липсата на международно признат статут на бежанци. Именно този отказ ги е принудил да платят на контрабандисти да ги прехвърлят в Европа и така да предприемат опасното пътуване, което завършва по трагичен начин. Лелята разказа, че се опитвала да помогне на брат си, съседите й оказвали подкрепа с банковите депозити, но въпреки това не успяла. Тя разбрала за ужасната трагедия от своя близка, на която бащата Абдулах звъннал с ужасяващата новина, че съпругата и децата му са загинали.

Преди да реши да качи семейството си на лодката, бащата е бил бръснар, роден в Дамаск, след което се преместили да живеят от град Кобане в Турция. Мъжът не успявал да изкарва достатъчно пари, но мечтаел да отведе семейството си в Канада. Затова бил принуден да плати сумата от 4000 евро, която била необходима, за да се качат на петметровата лодка. За целта той наел пари, а това не бил първият опит на семейството да достигне до Гърция. В един момент морето станало бурно, а трафикантът напуснал лодката, която се обърнала. Бежанците се опитали да се държат за нея, а Абдулах направил опит да държи с едната си ръка децата си и жена си, но един по един те били погълнати от морето, разказва "Индипендънт". Турция задържа четирима души за инцидента.

Световните медии разпространиха сърцераздирателната снимка на турски полицай, който държи в ръцете си по-малкото момче. Пред британския "Дейли мейл" проговори и турският барман, който се оказа, че първи е открил тялото на детето. Той разказва, че то изглеждало сякаш просто спи, но когато го приближил, видял, че очите му са отворени, а то било неподвижно. Трагедията с двете деца предизвика огромна вълна на съчувствие в Европа и засили дебатите на континента за това как да се действа в отговор на влошаващата се мигрантска криза. В мрежата пък бяха разпространени хиляди снимки и колажи на малкия Айлан, нарисуван като ангел. Световните лидери също не останаха безразлични към жестоката трагедия. "Той имаше име: Айлан Кюрди. Необходими са спешни действия - Неотложна е мобилизация на цяла Европа", написа в Туитър френският премиер Манюел Валс.

ХДС орязва стимулите за имигранти

Християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел искат да ограничат финансовите стимули за бежанците, идващи в страната, предаде Ройтерс. В програма от 12 точки лидерите на ХДС на Меркел и на нейния традиционен баварски съюзник ХСС пишат, че бежанската криза се е превърнала в "най-важната вътрешно- и външнополитическа задача на нашето време". Германия трябва да приема хора, бягащи от граждански войни, но да не привлича имигранти, които искат да се възползват от нейната система за социално подпомагане, подчертават ХДС и ХСС. В неделя християндемократите ще обсъдят програмата на среща с по-малкия партньор от управляващата коалиция - социалдемократите.

Милиардер инвестира в остров за бежанци

Египетският милиардер Нагиб Сауирис иска да купи остров край Гърция или Италия и да го развие, за да помогне на стотици хиляди хора, които бягат от Сирия и други страни, съобщиха местните медии. Сауирис е собственик на компания "Ораском" - най-големия телекомуникационен доставчик в Близкия изток, Африка и Пакистан. Той обяви офертата си в Туитър, като изяви желание да закупи остров и да осигури работни места за всички, които ще се настанят там. Запитан от Франс прес дали смята, че такава идея може да проработи, той отговаря: "Разбира се! Има десетки пустеещи острови, които могат да поберат стотици хиляди бежанци". Милиардерът добавя, че такъв остров би струвал 10-100 млн. долара, но най-важното нещо според него ще са инвестициите в инфраструктурата и това, че хората ще изграждат сами домове, училища и болници.

Франция вдига 13 км ограда край Кале

Френската държавна жп компания Ес Ен Се Еф ще издигне 13-километрова ограда по протежение на релсите при северния град Кале към входа на тунела под Ламанша. Това решение бе взето, след като по-миналата нощ стотици мигранти блокираха релсите и принудиха пътниците от няколко влака на "Евростар" да чакат с часове, съобщи Ройтерс.
Говорителка на "Евротунел" заяви, че мерките за сигурност са затегнати в пристанището на Кале и при входа на тунела под Ламанша и мигрантите търсят други входни точки. Една от тях е гара Кале-Фретюн, която се намира на около 5 км от морето, точно извън контролираната от "Евротунел" зона. Френският вътрешен министър Бернар Казньов каза, че страната ще започне съдебни преследвания срещу всички задържани при опити да проникнат в тунела под Ламанша и да отидат във Великобритания. "Целта ни е да сведем броя на проникванията до нула", обясни той по радио "Юроп 1".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай