ЕС ще търси алтернативи за "Южен поток"

ЕС ще търси алтернативи за "Южен поток" | StandartNews.com

Гърция, България и Румъния ще работят за изграждането на съвместен "Вертикалния газов коридор"

ЕС ще търси алтернативи за "Южен поток". Това стана ясно от срещата в Брюксел на енергийните министри на шест държави - членки на ЕС, сред които и България. Приоритет остава интегрирането на газовите пазари на Централна и Югоизточна Европа и диверсифицирането на източниците на енергия за съюза. В тази връзка ЕС може да работи по свързването с Южния газов коридор и газовите резерви в Черно море.

Министрите са разговаряли с Баку и Астана за ускоряване на прогреса по Южния газов коридор, съобщи на пресконференция след срещата зам.-председателят на ЕК за енергийния съюз Марощ Шефчович. От Азербайджан са дали своята дума, че проектът се развива по план и до 2019 към Европа ще се доставя газ от Каспийско море.

Обмисля се създаването на специална комисия по Южния газов коридор, която навременно да разрешава проблемите на политическо ниво, стана ясно от министрите.

Общността настоява за подобряване на интерконекторните връзки в региона, най-вече между България и съседните ѝ страни. Гърция, България и Румъния са информирали Европейската комисия със съвместно становище за намерението си да работят по изграждането на "Вертикалния газов коридор" за природен газ. Предвидено е той да свързва и трите страни и да бъде реализиран чрез обединяване на националните мрежи чрез свързващи тръбопроводи с Южния газов коридор.

"Вертикалният газов коридор" ще бъде с обем 3-5 млрд. куб. метра газ и ще бъде захранван от различни източници. По него ще се доставя газ от Гърция към България и Румъния. Има вероятност синьото гориво да се транзитира и към други държави от Централна и Източна Европа, предаде "Фокус".

Като алтернатива от Гърция посочват завода за втечнен природен газ в Реветус, от Трансадриатическия газопровод (който ще минава през Северна Гърция), и от плаващата станция за регазификация на ВПГ в Северна Гърция.

Новината за спирането на "Южен поток" от страна на Москва има неофициален характер и Европейският съюз очаква то официално да бъде потвърдено, се казва в съвместно становище на държавите членки, пряко засегнати от прекратяването на проекта за газопровода.

Представителите на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния смятат, че за изпълнението на проекта е важно спазването на европейското законодателство.

"За всяка държава във всеки край на света трябва да бъде ясно, че ако искаш да осъществиш такъв проект на европейска земя, трябва да спазваш европейските правила", каза още Шефчович, реферирайки към "Южен поток".

Комисарят за енергетиката заяви още, че оценява високо спазването на ангажиментите от Украйна и Русия по изпълнението на Зимния газов пакет и призова условията в него да не бъдат нарушавани и в бъдеще. В неделя Украйна е заявила и предплатила 1 млрд. кубични метра газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай