ЕС реже руската водка и диаманти

ЕС реже руската водка и диаманти | StandartNews.com

Великобритания иска да се отнеме достъпът на Русия до банковата система Swift

Забрана за внос на руски луксозни стоки като водка, хайвер и, най-главното - диаманти, се дискутира усилено в Евросъюза като част от нови санкции срещу Кремъл заради кризата в Украйна.

За това съобщиха вчера британският в. "Дейли телеграф" и немският в. "Ди Велт". Освен по вкуса на европейските потребители, санкциите, ако се приемат в този вид, ще са твърд удар най-вече по ключовата за руската икономика група компании "Алроса", монополист в сектора. "Алроса" добива една четвърт от всички диаманти в света, пише на сайта на руската компания. Според "Дейли телеграф", ЕС е купил през 2013 г. неиндустриални диаманти за 2,5 млрд. евро, като 97 на сто от сделките са били под контрола на "Алроса". Тя била управлявана от руския вицепремиер Юрий Трутнев, а компанията била 44% държавна.

Пътят към по-строги санкции са разчистили външните министри от ЕС, които се бяха събрали на двудневна неформална среща тип "Гимних" в Милано. Но са оставили вземането на окончателно решение на своите национални лидери вчера в Брюксел, посочва АФП. В срещата участва българският служебен дипломат номер едно Даниел Митов. "Навлизането на руски въоръжени сили на украинска територия представлява поредното грубо нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и на международното право. Последните събития водят до неприемлива ескалация със сериозни последици за страните в конфликта", каза той в комюнике, разпространено от МВнР в София.

Според западни медии новите наказателни мерки ще бъдат насочени срещу способностите на руските банки да рефинансират стагниращата икономика. Великобритания например иска да се отреже достъпът на руските банки до системата за транзакции Swift, една от главните връзки към международната финансова система. Но едва ли санкциите ще засегнат енергийната сфера, тъй като загубите за ЕС ще са огромни.

САЩ също заплашиха Русия с налагането на нови санкции. Завчера за това говори президентът Барак Обама, а вчера думите му бяха потвърдени от представителя на Белия дом Джош Ърнест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай