ЕС отваря врати за Турция

ЕС отваря врати за Турция | StandartNews.com

Брюксел се споразумяха да подновят преговорите за присъединяване на Турция към ЕС

Европа отпуска 3 млрд. евро на Турция за бежанците

На среща на върха Европейският съюз утвърди план за действие с Турция, насочен към спиране на наплива от емигранти.
В неделя Анкара си издейства рестартиране на процеса за присъединяване към ЕС. Неяснотата на обещанията на срещата на върха в Брюксел не попречи на Турция да приветства „историческия ден" по пътя към членството в ЕС, докато в същото време всички са наясно с множеството нарушения на правата на човека в турската държава.

В безпрецедентна среща на високо ниво между лидерите на 28-те страни членки на ЕС и Турция беше одобрено финансиране в размер на 3 милиарда евро, които Брюксел ще превежда на траншове в следващите 2 години за настаняване на сирийските бежанци на турска територия, уточнява БГНЕС.

„Сега ще бъдат отделени 3 милиарда евро, траншовете ще бъдат изплащани като Турция изпълнява задълженията си по отношение на бежанците", коментира френският президент Франсоа Оланд, след края на срещата на върха.
Според германския канцлер Ангела Меркел, има достатъчно добри причини за партньорство на ЕС с Турция.
„Турция е ключова страна в преодоляването на проблема с бежанците, това сочат цифрите сами по себе си. Има добри причини за партньорството с Турция", заяви Меркел.

„Разбира се, ЕС и Турция са свързани помежду си по различни начини. От една страна, това е стратегическо партньорство, а от друга Турция е държава, кандидатка за членство в ЕС", добави тя.
„Ние ще следим много точно използването на 3-те милиарда евро", обеща председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Еврокомисията преговаряше за съвместния план за действие приет в неделя. Според него Турция се задължава да затегне контрола над своите граници с ЕС – морски и сухоземни, които сега са основна врата за влизането на емигранти в Европа и да сътрудничи в борбата срещу трафикантите на хора.

В политически план двете Анкара и Брюксел се споразумяха да подновят преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, започнали през 2005 г., но на практика боксуващи оттогава. Преговорите по глава 17 (икономическа и парична политика), от общо 35 оставащи глави, ще бъдат отворени на 14 декември.

Подготвителната работа по други глави може да започне още през 2016 г., но само ако това не „засяга позициите на държавите членки".

Предпазливият подход се дължи най-вече на Гърция и особено Кипър, които считат, че Турция не може да влезе в ЕС преди да е разрешен проблемът с т. нар. Севернокипърска турска република.
„Това няма да ни доведе до забравяне на различията, които все още съществуват с Турция по правата на човека или свободата на пресата, ние ще се върнем към тях", подчерта Юнкер.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че е „глупаво и немислимо това, което се случва в Егейско море".
„Изразходваме милиарди за оръжие, имаме най-съвременните оръжейни системи във въздуха, а не можем да проследим тези, които погубват душите на невинни хора на земята" каза Ципрас и добави, че „гръцките пилоти, за щастие, не са толкова „нервни" като турските", визирайки честите нарушения на въздушното пространство на Гърция.
„Това е исторически ден за процеса на нашето присъединяване към ЕС", коментира от своя страна турският премиер Ахмет Давутоглу.

„Решихме всяка година да провеждаме по две срещи на върха и да ускорим процеса на присъединяване. Установено е кога ще се въведе безвизов режим за пътуване в ЕС. През март ще представим първия доклад, през юни ще влезе в сила споразумението за връщането на бежанците и емигрантите, а през октомври ще се въведе безвизов режим", посочи Давутоглу.

„Тези 3 милиарда евро няма да бъдат изразходвани за Турция, а за сирийските бежанци. Нашата крайна цел е да прекратим трафика на хора и престъпленията свързани с бежанците, както и намаляване на броя на емигрантите, отиващи към Европа", подчерта турският премиер.

В заключителната декларация от срещата на върха се казва, че въпросните 3 млрд. евро са „първоначална" сума. Турция твърди, че вече е похарчила 7 милиарда евро за настаняване на бежанците и настоява ЕС да отпуска по 3 млрд. евро годишно за целта. Европейските лидери обаче засега не поемат конкретен ангажимент за размера на по-нататъшното финансиране.

За четири години и половина война в гражданската война в Сирия загинаха повече от 250 хиляди души а близо 12 милиона бяха принудени да напуснат домовете си. От тях над 2,2 млн. намериха убежище в Турция, като много от тези бежанци сега търсят път към ЕС. Границите на общността само през тази година нелегално са преминали 1,5 милиона емигранти, отчете председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай