ЕС отбелязва 60 години от подписването на Римските договори

ЕС отбелязва 60 години от подписването на Римските договори | StandartNews.com

Днес в Рим ще се честват тържествено 60 години от подписването на Римските договори, поставили базата на Европейския съюз. Страната ни е представена от президента Румен Радев.

Във връзка честванията, в петък папа Франциск даде аудиенция на държавните глави и правителствени ръководители на държавите от ЕС, като им обърна внимание, че Съюзът не e само документи и протоколи, но живот и достойнство, както и изтъкна, че солидарността е по-силна от популизма, тъй като е способна да отвори познанията между хората.

На аудиенцията беше обърнато внимание,че днес предстои подписването на декларация от всеобщ интерес за бъдещето на ЕС, пише БНР. Отделно се появи информация, че по някои точки в нея, Гърция и Полша не са били съгласни и не е все още ясно дали единомислие ще бъде постигнато.

Навечерието на честванията преминава спокойно с обичайния туристически поток за Вечния град, като за сигурността му са мобилизирани 5 000 полицаи. Ще се проведат 4 манифестации и два митинга, някои от които против ЕС.

Именно с договорите от Рим, подписани на 25 март 1957 година, се полагат основите на Обединена Европа - понятие, което в последните месеци изглежда започва да губи актуалност на фона на говоренето за движение на различни скорости и за напускането на общността от различни страни-членки.

Обединение, което като че ли губи своя смисъл, ако се съди по стандартите, които прилагат определени държави в ЕС по миграционната криза. Въпреки това лидерите са на мнение, че бъдещето на европейския проект е възможно, за да бъде даден отговор на нарастващото недоверие, предизвикано от възхода на крайно десните партии и непрекъснато увеличаващите се заплахи за сигурността на Стария континент.

Церемонията в Рим цели да отвори нова страница за единна Европа, подчерта преди време председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, а председателят на ЕП Антонио Таяни пожела ЕС да се приближи повече до гражданите си, като изостави красивите фрази.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай