ЕС избира върховен представител по външните работи

ЕС избира върховен представител по външните работи | StandartNews.com

Брюксел. Върховен представител по въпросите на външните работи на Европейския съюз трябва да бъде избран днес. В тази връзка държавните или правителствените ръководители на държавите-членки ще се съберат на заседание на Европейския съвет в Брюксел.

На Съвета страната ни ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев, а Кристалина Георгиева е сред основните претенденти за поста върховен представител по външните работи. Друг спряган за мястото е италианският външен министър Федерика Могерини.

Държавните и правителствените ръководители на страните-членки трябва да номинират кандидати за новия състав на Еврокомисията, председател на Европейския съвет и Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност.

Квалифицирано мнозинство избира първия дипломат на ЕС, със със съгласието на председателя на Европейската комисия. Неговият мандат ще бъде пет години.

Новата Европейска комисия трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември 2014 г., а на новият председател на Европейския съвет ще започне работа на 1 декември 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай