ЕС иска помощ от Г-7 за бежанците

ЕС иска помощ от Г-7 за бежанците | StandartNews.com

Световните лидери се возиха на коли без шофьор и садиха дръвчета в Япония

ЕС смята да се обърне към страните от Г-7 за помощ при решаването на миграционната криза. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск преди началото на срещата на върха на най-развитите държави в Япония, която започна вчера. Основни теми на разговорите бяха още икономическата ситуация по света и проблемите в източна Азия, както и между Русия и Украйна.

"В географско отношение голяма част от отговорността се пада на Европа. Но миграционната криза е глобален проблем и изисква глобална отговорност. Ние ще помолим партньорите от Г-7 за подкрепа", каза Туск преди началото на разговорите с лидерите на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония.

Двудневния форум бе открит от японския премиер Шиндзо Абе в националния парк Исе-Шима, префектура Мие на тихоокеанското крайбрежие. Той постави в центъра на разговорите икономическата ситуация по света и призова за координирани финансови стимули. Запознати обаче коментират, че постигането на подобно споразумение е почти невъзможно. Германия е против подобни мерки. Очаква се в крайната декларация да се договори компромисен текст, който ще гласи, че всяка държава трябва да избере подходящия за нея микс от мерки за стимулиране на икономиката.

В рамките на форума представителите на ЕС и Япония потвърдиха ангажимента си за подписване на споразумение за свободна търговия до края на годината. Преговорите по сделката започнаха през 2013 година.

Освен сериозните дискусии, срещата на Г-7 включваше и забавления и допълнителни занимания за участващите лидери. Абе ги заведе да посетят най-голямата светиня на шинтоизма и всички заедно ритуално засадиха дръвчета. Премиерът посочи, че целта на посещението е лидерите да разберат духовността на японския народ. Същия ден лидерите имаха и развлекателна програма - те се повозиха на самоуправляващи се коли на японски производители, които се опитват да намалят задръстванията по пътищата в страната.

Форумът продължава и утре, когато президентът на САЩ Барак Обама ще стане първият американски държавен глава, посетил Хирошима след атомната бомба през Втората световна война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай