ЕС глобява рекордно за картел с камиони

ЕС глобява рекордно за картел с камиони | StandartNews.com

Европейският съюз се готви да наложи рекордна антимонополна глоба на производители на камиони, обвинени в договаряне на цените, съобщи в. "Файненшъл Таймс". Очаква се решението да бъде взето до няколко седмици, а наказанието ще е в размер на милиарди евро.

Разследването срещу някои от най-големите производители на тежкотоварни камиони започна по инициатива на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер през 2014 г. Обект на разследване са компаниите DAF, Daimler, Iveco, Scania, MAN и Volvo/Renault. Те са заподозрени, че договаряли помежду си цените на продуктите и въвеждането на нови технологии в сектора.

Според запознати решение за наказанието може да има до края на годината или дори в близките няколко седмици. Очаква се глобата да е далеч по-голяма от досегашния рекорд за подобно наказание - 1,4 млрд. евро за картел на производители на компютърни монитори през 2012 г. Някои от разследваните компании вече са заделили пари за очакваните наказания.
Европейската комисия разследва дейността на шестте компании между 1997 и 2011 г. Те са обвинени в манипулиране на цените по няколко начина, включително за договарянето на по-високи цени на технологии за пестене на вредни емисии. По думите на Вестагер техните действия може да са се отразили на милиони потребители в ЕС. В общността оперират около 600 000 превозвачи, предимно малки фирми, и повишените разходи за камиони може да са вдигнали цените на всякакви стоки - от храна до обзавеждане, посочва комисарката.

В очакване на рекордната глоба обвинените производители вече са заделили пари за подобни разходи. DAF са оставили резерв от 945 млн. долара, Iveco са отделили 500 млн. долара, Daimler са заделили 600 млн. евро, а Volvo - 444 млн. долара. Компанията MAN, която е издала картела на регулаторните власти, ще се спаси от глоба. Само от Scania засега не са изчислили колко пари да отделят за съдебните разноски.

Според адвокати заделените суми може и да не стигнат за покриването на рекордната глоба. Европейското законодателство позволява наказанието да е до 10% от световния им годишен оборот, което би означавало общо над 10 млрд. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай