ЕС дава 200 млн. за евтини заеми

ЕС дава 200 млн. за евтини заеми | StandartNews.com

Заедно с ресурса от банките бизнесът ще има достъп до 1,2 млрд. лв.

Българските малки и средни предприятия ще получат подкрепа под формата на изгодни заеми в размер на 200 млн. лв. (102 млн. евро) до 2020 г. Това става възможно, след като Европейската комисия одобри новата оперативна програма за бизнеса. Средствата се отпускат от Европейския фонд за регионално развитие. Парите ще се използват за банкови гаранции. С привличането на банките ресурсът се увеличава и малкият и средният бизнес ще получи заеми в общ размер между 800 млн. и 1,2 млрд. лв., уточниха от ЕК. Планира се първите заеми да бъдат отпуснати още през 2016 г.

България е третата страна, след Испания и Малта, която ще прилага новия механизъм за подпомагане на дребния бизнес. Целта е повече страни да ползват финансови инструменти, вместо грантове, защото така се постига по-голям ефект от европейското финансиране.

Това е заложено и в новия инвестиционен план, който председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер лансира още в началото на мандата си, припомня ЕК. "Тези 200 млн. лв. от европейския бюджет ще отидат за банкови гаранции, за да ползват българските малки и средни предприятия заеми за общо до 1,2 млрд. лв. Парите ще им помогнат да разширят бизнеса си, да излязат на нови пазари, да наемат повече служители", каза зам.-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева. Дребният бизнес в България генерира 76% от работните места и дава 61% от добавената стойност в страната. България ще пренасочи и част от финансирането от ЕС по ОП "Иновации и конкурентоспособност" за предоставяне на гаранции за малките и средните фирми пред банките. Това ще доведе до по-добри заемни условия за фирмите, посочва ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай