ЕС: 40% по-малко въглеродни емисии до 2030 г

ЕС: 40% по-малко въглеродни емисии до 2030 г | StandartNews.com

Брюксел. Лидерите на държавите от Европейския съюз се споразумяха въглеродните емисии да бъдат намалени с поне 40% до 2030-а година. Това решение те взеха на дискусиите за енергетиката и климата тази нощ, след като западните страни-членки настояваха Евросъюзът да си постави по-амбициозни цели, а повечето от централно- и източноевропейските се съпротивляваха с аргумент, че това ще изложи на риск икономиките им.

Мерките предвиждат още до 2030-а година делът на възобновяемите енергийни източници да достигне поне 27 на сто от енергийния микс, също най-малко с толкова проценти ще трябва да се повиши и енергийната ефективност.

Компромисът е станал възможен, след като държавните и правителствени ръководители са отчели, че не всички страни имат еднакви възможности да постигнат тези цели, обясни председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и формулира така основните му принципи.

Първо – справедливост. Всяка страна ще допринася според благосъстоянието и капацитета си.

Второ – солидарност. Тя включва допълнителна подкрепа за страните с по-ниски доходи – и чрез по-адекватни цели, и чрез допълнително финансиране, което да им помогне да догонят останалите в процеса на преход към чиста енергия.

Европейските лидери решиха да се увеличат интерконекторните връзки между отделните страни с цел повишаване на енергийната сигурност.

Приета беше и препоръка Европейската комисия да бъде информирана за двустранните преговори, които се водят с енергийни доставчици от държави извън съюза.

Основна договореност от снощи предвижда да се развиват ключови проекти от общ интерес в газовата сфера, като конкретно е посочен конкурентният на "Южен поток" "Южен газов коридор", който трябва да доставя природен газ към Европа от Каспийския регион и Близкия изток.

Европейският съвет реши още, че следващият комисар по хуманитарната помощ и реакцията при кризи – Кристос Стилиянидис от Кипър, ще бъде и европейски координатор за борбата с ебола. Държавните и правителствени ръководители ще обсъждат варианти за противодействие на епидемията и днес, като се очаква отделните страни да се ангажират с конкретен принос.

Днешната програма на двудневната среща на върха включва още дискусии за икономическата и социална ситуация в Евросъюза – първо – във формат "28", а по-късно през деня – само между лидерите на страните от еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай