Ердоган си посипа главата с пепел (ОБЗОР)

Ердоган си посипа главата с пепел (ОБЗОР) | StandartNews.com

Външно препоръча на турците да не пътуват в Русия

Турският президент Реджеп Ердоган изрази тъга от свалянето на руския самолет Су-24 във вторник и добави, че би желал това да не се бе случвало. Ердоган направи това изказване в изявление пред свои привърженици, съобщи британският в. "Гардиън". "Този инцидент много ни огорчи. Иска ни се това да не се беше случвало, но се случи. Ще обсъдим този въпрос и ще намерим решение. В понеделник в Париж ще се състои международна среща на високо равнище за климата, това може да е шанс за възстановяване на отношенията с Русия", заяви Ердоган. Въпреки това според него турските военни сили реагирали правилно. Турският държавен глава призова и двете страни да се отнесат към въпроса по по-положителен начин. По думите на Ердоган конфронтацията не му носи радост, защото "Русия е важна за Турция, както Турция е важна за Русия и двете държави не могат да премахнат една друга от хоризонта".

В същото време турското външно министерство препоръча на гражданите на страната да отменят всякакви пътувания до Русия, ако не са наложителни. В комюнике на ведомството се посочва, че заради трудностите, срещани от турските граждани в Русия, съветва да бъдат отложени всякакви пътувания до тази страна. През седмицата голяма група турски бизнесмени бяха задържани на път за изложение в Краснодар и откарани в лагер в Сочи, за да бъдат депортирани впоследствие обратно в родината си.

Както се знае, Москва вече отправи идентична препоръка към руските граждани още преди дни. Освен това Кремъл обяви край на безвизовия режим с Турция, считано от 1 януари 2016 г., наложи ембарго за внос на турски хранителни стоки, а повечето туроператори анулираха резервациите си за турските курорти. В понеделник или вторник пък се очаква Москва да обяви икономическите санкции срещу Анкара заради сваления самолет, съобщава ТАСС.

Немци: Сделката с Турция бе грешка

Схващането, че Турция може да помогне на ЕС да реши миграционната криза е голямо заблуждение, пише немският Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

"Пред ЕС, в навечерието на срещата с президента Реджеп Ердоган, стои единственият важен въпрос: отговорно ли е да се правят германските и европейските данъкоплатци съучастници на правителство, което сътрудничи с терористичната групировка "Ислямска държава" и й осигурява финансиране чрез контрабанда на петрол", пише изданието и подчертава, че срещата трябва да бъде отменена.

По-нататък в статията, озаглавена "Мълчанието на Меркел: ще стане ли Германия съучастник на ИД?", се посочва: "В отношенията между Турция и ИД просто трябва да се разбират фактите. Тези факти са достатъчни, за да бъде незабавно отменена сделката с Ердоган, на която отива ЕС под ръководството на Меркел. Те са достатъчни, за да бъде запитан канцлерът сериозно ли смята да прехвърли милиарди евро на данъкоплатците на режим, чиито отношения с терористите изискват срочно изясняване". DWN изтъква още, че има подозрение, че европейците с тази сделка за бежанците ще се превърнат в спонсори на най-опасната терористична мрежа в света. "Не военното участие на Бундесвера в конфликта в Сирия ще спре изгнанието на стотици хиляди хора, а реална политика, която да спре спонсорите и съучастниците на терористите".

Както се знае, ЕК вече одобри отпускането на 3 млрд. евро на Турция за борба с миграционната криза. На 29 ноември в Брюксел ще има среща на върха ЕС-Турция по миграцията, свикана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

САЩ притискат Анкара да спре джихадистите

САЩ настояват властите в Анкара да разположат допълнителни сили на границата със Сирия, за да не могат да я преминават бойци на "Ислямска държава" и по-специално тези, които се насочват към Европа, пише "Уолстрийт Джърнъл". Става дума за около 100-километров участък от границата, който ИД използва за прехвърляне на чужди бойци в зоната на бойните действия и за извеждането им от нея. След като пресекат този участък, терористите чрез турска територия продължават за Европа. Необходими били допълнителен контингент от пехота и артилерия. Източници от Пентагона смятат, че за да бъде изпълнена тази задача, ще са нужни над 10 000 войници. Ако Анкара не успее да затвори границата и чужди бойци отново избягат от Сирия и извършат атентат в Европа, Турция може да я очаква сериозен отговор от страна на европейските държави, предупреждава Вашингтон.

Депутати наградиха пилота, свалил Су-24

Депутати от парламента на Украйна наградиха символично турския пилот, свалил руския бомбардировач Су-24, съобщи тв каналът "112". Юлий Мамчур и Алексей Гончаренко поставиха на оградата на турското посолство в Киев червена звезда. Депутатите посочиха, че атаката срещу руския самолет показва готовността на Турция да защитава територията си, и упрекнаха ЕС, че не е достатъчно остър в политиката си спрямо Москва.

Арестуваха трети турски журналист

Трети турски журналист бе арестуван за критика срещу президента Реджеп Ердоган 48 часа след задържането на двама негови колеги, съобщи ДПА. Коментаторът на в. "Хюриет" Ертугрул Йозкьок е запрашен от 5 г. и 4 месеца затвор по обвинения за обида на президента в материала "Хей, големецо, засрами се", в който критикува Ердоган, без да споменава името му. Джан Дюндар, главен редактор на "Джумхуриет", и Ердем Гюл, шеф на анкарския офис на вестника, бяха арестувани в четвъртък. Те са обвинени в "шпионаж" и "разкриване на държавни тайни" заради публикуването на статия за евентуални доставки на оръжия от турските тайни служби за ислямисти в Сирия. Заплашва ги до 42 г. затвор.

Застреляха прочут кюрдски адвокат

Председателят на адвокатската колегия на Диярбекир Тахир Елчи бе застрелян от неизвестни в града с преобладаващо кюрдско население, съобщи Франс Прес. Той бил смъртоносно ранен в главата, докато говорел пред медии. Въоръжените открили огън по него и група адвокати, предизвиквайки незабавната намеса на полицията. Журналисти и трима полицаи били раните в престрелката. Нападателите се издирват. Елчи е прочут с ангажираността си за кюрдската кауза и е преследван заради свое изказване, че ПКК (Кюрдската работническа партия) не е терористична организация, за каквато е обявена от Турция и от много други страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай