Ердоган се закле като президент на Турция

Ердоган се закле като президент на Турция | StandartNews.com

Анкара. Новоизбраният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган положи клетва пред парламента в Анкара, предаде AFP.

Ердоган, който на президентските избори на 10 август спечели 5-годишен мандат, се закле да съблюдава „конституцията, върховенството на закона, демокрацията, принципите и реформите на Ататюрк, както и принципите на светската република".

За пръв път на полагането на клетвата присъстват височайши лица от над 75 страни, между които държавни глави от 18 страни.

Президентът на България Росен Плевнелиев, който малко преди церемонията пристигна в Анкара, е единственият държавен глава от ЕС, коментира БНР.

Преди Ердоган да влезе в парламентарната зала лидерът на основната опозиционна народно републиканска партия Кемал Кълъчдароглу и голяма група депутати възразиха срещу протоколната част на церемонията, но след като не се уважи тяхното искане, напуснаха в знак на протест залата.

Встъпването на новия турски президент в длъжност бе възвестено със 101 топовни салюти.

Турските медии коментират, че днешният ден е исторически за страната. В същото време отбелязват, че пред Ердоган седят редица предизвикателства, в посока на съвместяване на президентските функции, които засега са повече церемониални с изпълнителната власт, която е на управляващата ПСР, за лидер на която бе избран Ахмед Давутоглу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай