Ердоган с радикални реформи в турската армия

Ердоган с радикални реформи в турската армия | StandartNews.com

Всички военни училища в Турция ще бъдат закрити. На тяхно място ще бъде създаден университет по отбраната, в който ще се подготвят военни за всички родове войски на страната. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за турски медии.

По думите на държавния глава това са част от реформите, които ще бъдат предприети в структурата на турските въоръжени сили. Целта е турската армия да бъде коренно реорганизирана след неуспешния опит за преврат на 15 юли. Указът предстои да бъде публикуван в днешния брой на Държавен вестник.

Предвижда се също генералният щаб на турската армия и националната разузнавателна служба МИТ да преминат на подчинение на президента.

Занапред всички военни командири и началници ще бъдат подчинени на Министерството на отбраната, а военните болници ще преминат към Министерството на здравеопазването.

В същото интервю Ердоган посочи, че намиращият се в САЩ ислямски духовник Фетуллах Гюлен, който бе обявен за ключова фигура зад превратаджиите, е "само пионка на друга движеща сила". Но турският президент не уточни коя или кои сили има предвид.

Около 19 хиляди души са били задържани досега в рамките на разследването на осуетения опит за преврат за организиране и съпричастност към обявеното за терористична организация движение на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, между които са и 17 журналисти.

В същото време съдът в Истанбул вчера освободи 758 от общо 1000-та войници, задържани в нощта на пуча. Освободени бяха и 59 студенти от военната академия "Кулели". Те бяха посрещнати с радостни възгласи от близките им, които дни и нощи седяха в очакаване пред вратите на академията.

Вчера се състоя и първото свиждане на близките с арестуваните лица в затвора в Силиври край Истанбул, заподозрени за организиране и участие в преврата, които очакват съдебен процес. На свиждането се стекоха стотици близки на арестуваните.

Митинги за и против турския президент Реджеп Тайип Ердоган се организират в германския град Кьолн, съобщава БНР. В подкрепа на турския държавен глава се очаква да се съберат около 30 хиляди души.

Протести срещу него планират младежките организации на водещи партии в Германия. Очаква се протест и на десни радикали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай