Ердоган поиска две държави в Кипър

Ердоган поиска две държави в Кипър | StandartNews.com

Никозия. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще одобри споразумение за обединение на Кипър, единствено ако в него кипърските турци са равноправни партньори във федерация с международно признатото кипърско гръцко правителство, предаде Асошиейтед прес.

Ердоган заявил това по време на посещението си в понеделник в така наречената Севернокипърска турска република, която е призната само от Анкара.

Кипър бе разделен през 1974 г., когато Турция нахлу след преврат на поддръжници на обединението на острова с Гърция. Обявената от кипърските турци независимост е призната само от Анкара, която поддържа там 35 000 войници.

Мирните преговори бяха подновени по-рано тази година.

Кипърските гърци са против споразумение, поставящо отцепническата администрация на равна нога с правителството, защото според тях така ще бъде придадена легитимност на нещо, което е създадено със силата на оръжието, отбелязва Асошиейтед прес.

Правителството на Република Кипър нарече "незаконна" визитата на Ердоган и осъди изявлението му за необходимостта от решение на кипърския проблем въз основа създаването на две държави, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на изявление на правителствения говорител Никос Христодулидис.

В документа Христодулидис посочва също, че Кипър "смята за неприемливи постоянните призиви за въвличане на Гърция в диалог (за уреждане на кипърския въпрос), които се правят в опит да се изравни отговорността (на страните гаранти на независимостта и териториалната цялост на острова, каквито се явяват Турция и Гърция) за продължаващата окупация на Кипър, за която е виновна само Турция".

По думите му правителството на Република Кипър е очаквало, "президентът на Турция - страна кандидат за член на Европейския съюз - първо да призове за въвличане в процеса за уреждане на въпроса ЕС, член на който е Кипър и какъвто ще остане и след решаването на кипърския проблем".

"Искаме отново да заявим нашата решимост настойчиво да търсим прекратяване на окупацията на острова и постигане на справедливо и жизнеспособно решение на кипърския проблем", се казва още в изявлението на правителствения говорител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай