Ердоган одобри правителството на Давитоглу

Ердоган одобри правителството на Давитоглу | StandartNews.com

Анкара. Турският президент Реджеп Ердоган одобри предложения му състав за ново правителство.

Ахмед Давутоглу съобщи имената на министрите за новия кабинеит, сред които четирима нови – двама вицепремиери и двама министри, а останалият състав се запазва, предаде БНР.

За министър на външните работи е номиниран Мевлют Чавушоглу – досегашен министър по европейските въпроси. Мевлют Чавушоглу е и най-коментиранта номинация. Анализаторите подчертават, че европейската перспектива ще бъде сред приоритетите на новото турско правителство.

За министър по европейските въпроси бе номиниран Волкан Бозкър, един от най-опитните турски дипломати.

Новите вицепремиери са досегашният съветник на Ердоган – Ялчън Акдоган, както и Нуман Куртулуш – заместник-председател на управляващата "Партия на справедливостта и развитието".

Министърът по икономиката Али Бабаджан остава на поста си, както и министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, на правосъдието Бекир Боздаг, на транспорта Лютви Елван, на вътрешните работи Ефкан Ала и на отбраната – Исмет Йълмаз. Запазва поста си и вицепремиерът Бюлент Арънч.
Изненадата е, че досегашният вицепремиер Емруллах Ишлер не е включен в проектокабинета, а също и Бешир Аталай, досегашен вицепремиер, който е от най-старите кадри на ПСР, един от главните участници в процеса за мирно разрешаване на кюрдския проблем.

Нов ще бъде и министърът за митниците и търговията - Нуреттин Джаникли, на мястото на Хаяти Язъджъ.

Програмата на правителството на Ахмед Давутоглу ще бъде представена в парламента на 1-ви септември, а в дните от 6-и до 8-и септември се предвижда да се гласува вотът на доверие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай