Ердоган обнови ръководството на управляващата партия

Ердоган обнови ръководството на управляващата партия | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Ердоган поднови почти половината от ръководството на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Той включи много от членовете на младежките организации по време на конгреса, който бележи и връщането му като председател на формацията, пише „Хюриет", цитиран от Канал 3.

Общо 19 членове на Централния съвет и 50 от Изпълнителния съвет бяха променени на извънредното заседание. Премиерът Бинали Йълдъръм, който предаде ръководството на партията на президента, се присъедини към Изпълнителния съвет като „действащ председател".

Двама министри, вицепремирът Вейси Кайнак и министърът на труда Мехмет Мюеззиноглу бяха отстранени от ИС, заедно с говорителя на партията Ясин Акти. Съдбата им последва и Шабан Дишли, чийто брат, бившият генерал Метин Дишли, беше лишен от свобода заради съучастничество в опита за преврат от 15 юли миналата година.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, неговият предшественик Ефкан Ала и бившият министър на културата и туризма Махир Юнал също се присъединиха към ИС.

Ръководителят на Организацията на младежките клонове на ПСР вече е Иса Синан Гьокташ.

Днес държавният глава стана лидер на формацията след три години и ключови конституционни поправки от миналия месец, вдигнали забраната президентът на страната да поддържа партийни връзки. Предвидената във върховния закон президентска система на управление ще влезе в сила след президентските и парламентарни избори, планирани за по-следващата година. Въпреки това анализаторите виждат Ердоган предсрочно става „партиен президент".

Според Закона за политическите партии председателят на парламентарната група трябва да бъде законодателен орган и длъжността трябва да бъде дадена от лидера на партията. И тъй като Йълдъръм предаде партийното си ръководство на Ердоган на конгреса, той автоматично ще се оттегли от позицията на председателя на парламентарната група. Ердоган обаче не е депутат и законно той не може да председателства парламентарната група на ПСР.

За да преодолее правния проблем, Партията на справедливостта и развитието предприе стъпка да промени своето партийно законодателство, за да определи водеща позиция на конгреса. Това изменение, което ще влезе в сила до изборите от 2019 г., ще помогне на Йълдъръм да си възвърне позицията на председател на парламентарната група като "действащ лидер" на партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай