Ердоган: Мирният процес с кюрдите е невъзможен

Ердоган: Мирният процес с кюрдите е невъзможен | StandartNews.com

НАТО подкрепи Турция за борбата с ИД, но няма да помага за буферната зона

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му не може да продължи мирния процес с кюрдите, докато членовете на ПКК продължават да извършват атаки срещу турските сили за сигурност, предаде Би Би Си. Той призова парламентът да свали имунитета на политици, които имат връзки с "терористични групи". В същото време Турция получи подкрепата на НАТО за борбата й с "Ислямска държава" и тероризма. Алиансът обаче няма да участва пряко в създаването на т.нар. "буферна зона" в Сирия.

Ердоган коментира пред журналисти в Анкара, че не е възможно да бъде продължен мирния процес с "тези, които заплашват нашето национално единство и братство". По-късно говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието заяви, че мирният процес с кюрдите може да продължи, ако "терористите" сложат оръжие и напуснат страната. "Не можем да кажем, че мирният процес де факто е приключил. В момента има спад в процеса, но ще бъде подновен, ако има такива намерения", каза говорителят. Ръководителят на прокюрдската народна демократична партия Селахатин Демирташ отрече обвиненията на Ердоган. "Ние не сме извършили никакви престъпления. Единственото ни престъпление е, че спечелихме 13% от вота на изборите", каза той в парламента. Демирташ също обвини Ердоган, че възпрепятства плана на лидера на ПКК Абдула Йоджалан, който е в затвора в момента, да разоръжи своите последователи. Коментарите на Ердоган идват дни след като турските военновъздушни сили бомбардираха лагери в Северен Ирак на ПКК. От там заявиха, че въздушните удари правят мирния процес безсмислен, но все още не са заявили, че спират примирието с Турция.

Междувременно вчера по искане на Турция се проведе среща на НАТО заради проблема с "Ислямска държава", чиито позиции в Сирия тази седмица Анкара за първи път удари по въздух. Миналата седмица атентатор-самоубиец се взриви в близкия до границата със Сирия град Суруч и уби 32 души. Според турските власти атаката е дело на ИД.Турция не е искала военна помощ от НАТО за борба с "Ислямска държава", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредното заседание на Съвета на НАТО на равнище посланици в Брюксел. "Турция е силна страна от НАТО, която има втората по численост и ефективност армия в Алианса", каза Столтенберг и добави, че повечето водещи страни от НАТО "вече влизат в международната коалиция, водеща борба с "Ислямска държава".

Генералният секретар на Алианса подкрепи намеренията на турските власти заедно с армията на САЩ да охраняват близо 100-километрова буферна зона вътре в Сирия, по дължината на турската граница. Столтенберг обаче подчерта, че това е двустранна инициатива на Турция и САЩ. Генералният секретар заяви, че НАТО ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Турция в борбата с тероризма и преди всичко с "Ислямска държава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай