"Ер Франс" отмени 60% от полетите

"Ер Франс" отмени 60% от полетите | StandartNews.com

Париж. Едноседмичната стачка на пилотите от авиокомпания "Ер Франс" продължи днес с отмяна на 60% от планираните полети. Протестът започна в понеделник срещу идеята на ръководството да преназначи част от тях в друга, нискотарифна авиокомпания, за да се справи с конкуренцията. Засегнати от стачката са хиляди пътници, нарушения има включително в полетите до София.

"Луфтханза" се отказа от стачка

Пилотите на "Луфтханза" отмениха стачката, която бе планирана за днес, след като постигнаха съгласие за преговори с ръководството. Това съобщиха от профсъюза Vereinigung Cockpit. "Ръководството на "Луфтханза" предложи на Vereinigung Cockpit да промени схемата за ранно пенсиониране", отбелязаха от профсъюза, представляващ интересите на близо 9300 пилоти и бордови инженери в германския авиопревозвач. "В тази връзка тарифната комисия предложи нови преговори още тази седмица", се казва в изявлението на организацията.

В същото време от профсъюза отбелязват, че засега не е ясно дали ще бъдат избегнати стачните действия в дългосрочна перспектива.

И румънски стюардеси протестират

Румънската национална авиокомпания ТАРОМ обяви, че са възможни закъснения или дори анулиране на някои вътрешни и външни полети заради продължаващата трети ден стачка на пилоти и стюарди на компанията, съобщава Медиафакс. "Въпреки че в момента няма отменени полети, ТАРОМ обявява днес закъснения и възможни анулирания на полети по вътрешни и външни линии. ТАРОМ се сблъсква с липса на персонал за обслужване на полетите (пилоти и стюарди). Продължават и днес срещите между представителите на ръководството на компанията и на бордовия персонал с цел деблокиране на ситуацията", се посочва в съобщение на авиопревозвача от днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай