ЕП призова за спиране на планираните споразумения с Русия в енергийния сектор

ЕП призова за спиране на планираните споразумения с Русия в енергийния сектор | StandartNews.com

Брюксел. Европейският парламент приветства признаците на надеждата в усилията за постигане на мир в Украйна и споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, но изрази притеснения относно действителните намерения на Русия в контекста на необявената „хибридна война". С резолюция, приета в четвъртък, ЕП настоятелно призова ЕС да се противопостави на Русия и да засили подкрепата за земеделските стопани, засегнати от нейните забрани за търговия.

Депутатите приветстваха новоприетото украинско законодателство за специален статут на оспорваните райони на Донецк и Луганск, както и амнистията, одобрени от украинския парламент на 16 септември, като „важен принос към намаляване на напрежението".

Договореностите на ЕС с Украйна няма да бъдат променяни

Споразумението за асоцииране и свободна търговия между ЕС и Украйна, ратифицирано във вторник едновременно от парламента на Украйна и от Европейския парламент, „не може и няма да се промени", въпреки натиска, оказван от Русия, подчертаха членове на ЕП. Те призоваха европейските страни да пристъпят бързо към национални процедури по ратификация.

Депутатите приветстваха подписването на примирието, подписано в Минск, и осъдиха нарушаването му от страна на руските военни части и сепаратистите. Те изразиха опасения, че прекратяването на огъня „може да се окаже просто възможност за руските войски да се прегрупират, преди да продължат своята офанзива".

Санкциите на ЕС са недостатъчни и трябва да бъдат засилени

Европейският парламент подкрепи последните санкции на ЕС срещу Русия и осъди руските контра-санкции, като „неоснователни". Той призова ЕС да обмисли изключването на Русия от сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели и на международната платежна система SWIFT.

Депутатите приветстваха решението на Франция да спре доставката на вертолетоносачите „Mistral" за Русия и призоваха държавите членки на ЕС да следват нейния пример при износа на стоки, като оръжия и граждански/военни материали с „двойна употреба", който не попадат в договорения обхват на санкциите на ЕС.

Членовете на ЕП призоваха ЕС да разглежда съоръженията за съхранение на газ, междусистемните връзки и съоръженията за обратно подаване като стратегически активи и съответно да регулира дела на трети страни в тези ключови сектори. Те се обърнаха и към страните членки с призив да спрат планираните споразумения в енергийния сектор с Русия, включително и за газопровода Южен поток

Депутатите подчертаха значението на „независимото, бързо и пълно разследване", възложено на Нидерландския съвет за безопасност, относно катастрофата с полет MH17 на Malaysia Airlines, както и необходимостта да се изправят отговорните за катастрофата пред правосъдието.

Те настояха да бъде намерено политическо, а не военно решение и подчертаха „обратимостта и възможността за промяна на обхвата" на санкциите на ЕС, в случай че ситуацията в Украйна се подобри. Депутатите призоваха ЕС да улесни диалога между Украйна и Русия.

Повече средства за земеделските стопани в ЕС, засегнати от търговските забрани на Русия

Сумата предвидена за мерки на ЕС за компенсиране на въздействието върху европейските земеделски производители на руските търговски забрани трябва да се увеличи и обхватът на продуктите да се разшири, заявиха членовете на ЕП. Те призоваха също за маркетингови мерки за повишаване на популярността на селскостопанската продукция на ЕС на алтернативни пазари, за да бъде избегнато свръхпредлагането на вътрешния пазар на ЕС. Тези средства следва да бъдат представени от фондове на ЕС, различни от земеделските, доколкото кризата е „най-вече и преди всичко от политическо естество", заявиха депутатите.

Призив за освобождаване на отвлечения служител на естонското контраразузнаване

Депутатите осъдиха отвличането на служителя на естонското контраразузнаване от естонска територия и призоваха Русия „незабавно да освободят г-н Кохвер и да позволи безопасното му завръщане в Естония". Те осъдиха и отвличането и „брутално убийство" на почетния консул на Литва в Луганск, Микола Зеленец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай