ЕП одобри създаването на Европейска прокуратура

ЕП одобри създаването на Европейска прокуратура | StandartNews.com

Европейският парламент прие днес предложението за създаване на Европейска прокуратура, информира БТА. Очаква се новата структура да започне работа след 2020 година.

Европейската комисия отчита по този повод, че новата прокуратура на ЕС ще може да повдига и поддържа обвинения, за разлика от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Засега само националните власти могат да поддържат обвинения за злоупотреби със средства от ЕС. Очаква се Европейската прокуратура да позволи бърз обмен на информация, съгласувани полицейски разследвания, бързо запориране и отнемане на имущество, както и задържане на заподозрени зад граница.

ЕК уточнява, че предвижда занапред да предложи новата структура да се занимава и със случаите на международен тероризъм. Следващите стъпки за бъдещо разширяване на задачите на новата прокуратура ще бъдат определени от ЕК догодина.

Европейската прокуратура ще бъде създадена между 20 държави от ЕС - Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания. Останалите държави от ЕС могат да се присъединят по всяко време. Централата на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург, с главен прокурор и прокурори от всички участващи държави. Те ще ръководят всекидневните разследвания, извършвани от назначени прокурори в държавите от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай