ЕП обсъжда вота на недоверие към Юнкер

ЕП обсъжда вота на недоверие към Юнкер | StandartNews.com

Юнкер представя дългоочаквания инвестиционен план

Брюксел. Европейският парламент ще обсъди вота на недоверие срещу Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер днес.

Дебатите по вота на недоверие са насрочени за тази вечер, гласуването ще е в четвъртък. Няма никакви съмнения, че Жан-Клод Юнкер ще запази поста си с гласовете на християндемократите, социалистите и либералите. Те също не одобряват някогашната му практика да раздава данъчни подаръци, но възприемат този вот като поредна пропагандна акция на евроскептиците.

Вотът бе внесен от 76 евродепутати заради данъчната политика на Люксембург, чийто дългогодишен премиер беше Юнкер. Същинското гласуване по предложението за оставка на Европейската комисия е насрочено за сряда, когато председатерят на Европейската комисия ще представи плана си за влагане на 300 милиарда евро в икономиката на съюза.

За да бъде приет, той трябва да бъде подкрепен от поне 376 евродепутати.

Междувременно тази седмица предстои да бъде обявен дългоочакваният инвестиционен план на Юнкер, който трябва да даде тласък на икономиката и заетостта в Евросъюза. В същото време, обаче Юнкер ще се изправи и пред вот на недоверие заради данъчните облекчения, давани от Люксембург по времето, когато е бил премиер на Великото Херцогство.

Освен всичко европарламентът ще очаква с вълнение и с невиждани мерки за сигурност и едно историческо посещение – утре там ще бъде главата на римокатолическата църква папа Франциск. Това ще е първата папска визита след 1988-а година, когато Йоан Павел Втори посети един далеч по-малоброен Европейски парламент, който включваше представители само на 12 страни-членки.

Тази вечер в пленарната зала в Страсбург предстои и Европейската комисия да отговори на запитване на български евродепутат за забавянето на мерките по кохезионната политика за периода 2014-2020-а година. Председателят на комисията по регионално развитие Искра Михайлова е отправила въпроси защо се бави одобряването и прилагането на новите оперативни програми, защо изтичащата година практически е изгубена за усвояване на средствата, с кои страни-членки има проблеми и от какво естество са те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай