ЕП и Украйна ратифицират споразумение за асоцииране към ЕС

ЕП и Украйна ратифицират споразумение за асоцииране към ЕС | StandartNews.com

Киев. Очаква се днес Европейският парламент (ЕП) и украинската Рада  да ратифицират споразумението за асоцииране на страната към Европейския съюз .

Междувременно стана ясно, че правителството на Украйна иска да забрани достъпът в страната на 200 руски граждани. Това стана ясно от украинският премиер Арсений Яценюк.

„В предварителния списък попаднаха около 200 души. Това са граждани на Русия и руски политици, на които ще бъде забранено влизането на територията на Украйна", обясни Яценюк пред телевизия ICTV. Украинският премиер допълни, че страната готви санкции срещу руски компании. „Става дума за замразяване на активите, забрана за участие в приватизация, въвеждане на финансов мониторинг по всички компании, близки до правителството на Русия", коментира той.

Военните учения "Бърз тризъбец" в западната част на страната продължават. Върховният главнокомандващ на НАТО – генерал Филип Брийдлав увери, че те не са насочени срещу Русия.

ООН обяви, че броят на хората, загинали от началото на конфликта в Източна Украйна през април 2014 г., е надхвърлил 3100 души. Само над 8000 души са били ранени, става ясно от доклад на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (ОСНА), цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Към 11 септември в Източна Украйна са били убити най-малко 3171 души, включително най-малко 27 деца, а 8061 са били ранени, сред които най-малко 56 деца", обясняват от ООН.

Вътрешно разселените лица, които са напуснали домовете си заради конфронтацията между въоръжените сили и бунтовниците в източната част на страната, е достигнал 263 000 души. ОТ ООН посочват още, че 366 900 украинци са избягали в съседни страни, от тях 325 900 са в Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай